Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lucruri fascinante despre Munții Carpați

Lucruri fascinante despre Munții Carpați
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Munții Carpați reprezintă o adevărată comoară pentru noi toți. Acest lanț muntos care ocupă o treime din suprafața totală a României nu este doar de o frumusețe deosebită, dar este și un loc care ascunde multe secrete, deține câteva recorduri și se remarcă datorită unicității sale. Iată câteva curiozități fascinate despre Munții Carpați.

  • Denumirea munţilor Carpaţi vine de la denumirea unui trib de daci din Moldova care se numeau carpi, ceea ce în traducere ar insemna ”pietre”.
  • Munţii Carpaţi au o lungime de aproximativ 1.500 km, după Munţii Scandinaviei, ce au 1.700 km,  fiind astfel al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa.
  • Munţii Carpaţi străbat opt țări: Ungaria, Ucraina, Serbia, România, Polonia, Cehia, Austria, Slovacia. Ca forme de relief, Carpații prezintă o serie de depresiuni, având culmile presarate cu pajiști.
  • Pe crestele înalte ale Carpaților trăiește o subspecie a caprelor negre.
  • Cel mai înalt vârf din tot lanțul carpatic este Gerlachovsky care se găsește în munții Tatra din Slovacia și are o altitudine de 2.655 metri (cu o sută de metri mai mult decat vârful Moldoveanu).
  • Munții din România au în componența lor toate tipurile de rocă posibilă.
  • În Munții Carpați se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad.
  • Munții Carpați dețin recordul pentru cea mai mică temperatură înregistrată în țara noastră. În data de 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod situată în Depresiunea Brașovului, s-a înregistrat o temperatură de -38.5°C
  • În interiorul arcului carpatic găsim cea mai mare parte a numărului de urși bruni, lupi și lincși din Europa. În România, se află cea mai mare populație de urși bruni din Europa.
Citește și:   Pelicanul

Articole interesante

Lasa un comentariu