Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Curiozitati despre dinozauri

Curiozitati despre dinozauri
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cum sunt dinozaurii botezati?
Dinozaurii sunt numiti, in general, dupa o trasatura caracteristica a corpului, dupa locul unde au fost descoperiti, sau dupa o persoana implicata in descoperirea lor. De obicei, numele consta in doua cuvinte grecesti sau latine, sau o combinatie intre acestea.

Care a fost cel mai mare dinozaur? Dar cel mai mic?
Cel mai mare dinozaur, din cate se cunosc, a fost Brachiosaurus. Ajungea la 23 m in lungime si 12 m inaltime (cam de lungimea a doua autobuze si inaltimea unei cladiri cu patru etaje). Au fost descoperite fragmente de oase ale picioarelor si vertebre ale unui dinozaur mult mai mare, dar aceste ramasite sunt insuficiente pentru a-i determina marimea exacta. Cateva dintre acestia (Argentinasaurus si Amphicoelias) pot avea de doua ori marimea lui Brachiosaurus.
Cel mai mic dinozaur era cu putin mai mare decat un pui. Compsognathus avea 1 m lungime si cantarea probabil 2,5 kg. Toate aceste trei tipuri de dinozauri au trait in timpul Jurasicului. Se credea ca Mussaurus ar fi fost cel mai mic dinozaur, dar s-a dovedit ca era puiul unui dinozaur mult mai mare decat Compsognathus. Daca pasarile sunt dinozauri evoluati, cel mai mic dinozaur ar fi pasarea colibri.

Ce culoare aveau dinozaurii?
Nu exista dovezi directe pentru a determina ce culoare avea pielea dinozaurilor. Paleontologii cred ca unii dinozauri aveau o pigmentatie protectiva, culori de camuflaj, pentru a-i face mai putin vizibili in vegetatie. Acei dinozauri a caror constructie le oferea protectie, precum Stegosaurus si Ceratopsianii, nu aveau nevoie de pigmentatie protectiva, dar este probabil sa fi avut culori aprinse, ca un avertisment pentru predatori. Cei mai multi dinozauri erau colorati, cel mai probabil, ca soparlele din zilele noastre, serpi, sau pasari.

Citește și:   Călătorie la Polul Nord

Cate tipuri de dinozauri se cunosc?

Au primit nume aproximativ 700 de specii. Totusi, un studiu recent sugereaza ca doar o jumatate dintre acestea se bazeaza pe specimene complete care s-au dovedit a fi unice, si facand parte din specii diferite. Aceste specii sunt plasate in 300 genuri valide (Stegosaurus, Diplodocus, etc), desiaproximativ 540 au fost numite. Estimari recente sugereaza ca inca 700-900 genuri sunt nedescoperite.
Cele mai multe genuri contin o singura specie (de exemplu, Deinonychus) dar unele au mai multe (de exemplu, Iguanodon). Chiar daca toate cele 700 specii publicate sunt valide, numarul lor este inca mai mic decat o zecime din speciile de pasari din timpurile noastre, si mai mic decat o treime din speciile de paienjeni.

Cat de repede puteau merge sau alerga dinozaurii?
Estimarile vitezei dinozaurilor variaza deoarece se folosesc diferite metode pentru a o calcula. O estimare recenta sugereaza ca un om ar fi putut intrece un Tirannosaurus, desi nu s-ar fi oferit nimeni voluntar pentru demonstratie. Estimarile de baza cele mai apropiate sunt comparate cu viteza animalelor moderne de aceeasi marime. Pentru un biped de marime medie, estimarile vitezei cu care mergeau variaza intre 4 k/h si 6 k/h, iar cea de alergare intre 37 k/h si 88 k/h. Cea mai mare viteza este echivalenta cu aceea a unei antilope.

Citește și:   Curiozitati din lumea plantelor (2)

Un brachiosaurus adult masura aproximativ 33 m lungime, si crestea pana de 13-17 m inaltime. Cantarea intre 50 si 80 tone.

Tyrannosaurus rex avea doua picioare si 13 m lungime. Falcile luiajungeau pana la 1,20 m lungime, iar dintii ii cresteau pana la 13 inci. T. rex avea pielea asemanatoare crocodilului. Cantarea 5-7 tone. Bratele sale aveau 1 m lungime.
Unii dinozauri agreau apa, dar nici unul nu era un bun inotator.

Cel mai primitiv dinozaur avea doua picioare, cap asemanator crocodilului, iar cei mai evoluati semanau mamiferelor mari si pasarilor.

Unii dinozauri aveau pene.

Dinozaurii mici, cu doua picioare se puteau intoarce cu repeziciune folosindu-si coada.

Articole interesante

5 comentarii

  1. dinozaurii au fost si vor fi niste fiinte extraordinare .multi oameni sunt pasionati de acesti printre care si eu.
  2. as dori mai multe infomatii despre despre dinozaurii.imi pac la nebunie
  3. ce tare imi plac dinozaurii chiar daca sunt curioasa cum au murit…..nu pot stii decat ca sa racit panantul sau a venit un meteorit sau au explodat vulcanii cam ma pus pe ganduri si nu ma pot hotara dar care stie sa intre pe iuliana1111 si sa imi zica rasp ca sunt in clasa a 3 a

Lasa un comentariu