Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ion Creanga – Biografie

Ion Creanga – Biografie
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 la Humuleşti. Părinţii lui au fost Ştefan a Petrei Ciubotarul şi Smaranda Creangă. A mai avut încă şapte fraţi.

În 1847 Ion Creangă incepe şcoala de pe lângă biserica din satul natal, Humuleşti, unde copiii erau învăţaţi de dascălul satului. Mai tarziu este trimis la bunicul din partea mamei, David Creangă. Acesta îl duce la şcoala din Broşteni. În 1853 este înscris la Şcoala Domnească de la Târgu Neamţ, sub numele de Ştefănescu Ion. Acolo, el îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). Smaranda, o femeie foarte ambiţioasă, dorea ca fiul ei să ajungă preot şi de aceea il înscrie la Şcoala catihetică din Fălticeni. La această şcoală apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care il va păstra toată viaţa. Şcoala din Fălticeni se desfiinţează, aşa că Ion Creangă pleacă la Iaşi şi se înscrie la cursul inferior al Seminarului teologic.

Din 1855 până în 1859, Ion Creangă urmează cursurile seminarului, iar apoi, luând atestatul, revine în satul natal, pe care l-a iubit atât de mult şi de care nu a vrut niciodată să se despartă. Se însoară mai târziu la Iaşi, cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinţi din Iaşi, devenind diacon al acestei biserici.

Citește și:   Povestea regelui care a învăţat lecţia perseverenţei

In 1864 Ion Creangă il întâlneşte pe Titu Maiorescu, care îl numeşte învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iaşi. Timp de 12 ani este dascăl şi diacon pe la diferite biserici din Iaşi, dar deoarece nu respectă anumite reguli impuse de biserică este exclus definitiv din rândurile clerului. In 1875 il cunoaşte pe Mihai Eminescu, de care îl va lega o frumoasă şi durabilă prietenie. Acesta, dându-şi seama de talentul de povestitor al lui Ion Creangă, îl îndeamnă sa pună pe hârtie ceea ce povestea cu atâta haz.

În 1875 publică povestea „Soacra cu trei nurori”, care este foarte bine primită de cititori şi criticii literari. Colaborează pe la diferite ziare şi reviste, la scrierea unor manuale. Apariţia sa la diferite cenacluri literare transforma intâlnirile respective în adevărate evenimente, marele povestitor reuşind să impresioneze cu povestile si povestirile sale pline de haz.
Între 1875 şi 1883 scrie cele mai importante opere ale sale. Între 1883 şi 1889 a fost mai tot timpul bolnav. Suferă foarte mult la moartea lui Eminescu, astfel că, in ultima zi a aceluiaşi an în care moare Eminescu(1889) moare şi marele povestitor în bojdeuca sa de la Ţicău.

Citește și:   Povestea maimuţei care s-a crezut regele animalelor

Ion Creangă ramâne însă nemuritor prin opera pe care a scris-o.

Articole interesante

13 comentarii

  1. superrrrrrrrr site!!!!!!
    :D:D:D:D::D:D:D
    cont-me
    plzzz
  2. ion creanga este si va fi unul dintre cei mai prolifici scriitori romini
  3. e sooper tare situ ma ajutat enorm….. o sal trimit si celorlalti ce vor avea nevoie 😡 😡
  4. Este o biografie foarte buna.
    Siteul ste minunat.Cu ajutorul acestui site am luat 10 la Romana.M-a ajutat cu faptul ca eu nu aveam o poveste pe care trebuia sa o povestesc si http://www.AnideScoala.ro a fost singurul site pe care l-am gasit.Nnu zic ca nu sunt si alte site-uri cu povsti dar, acesta a fost cel mai bun.
    Va multumesc!
    Sunt-ti ci mai buni.
    Mi-ar place si mie sa pot pun articole pe site.
    Pot?
  5. Poti sa publici un articol, trebuie sa fie ceva interesant.
  6. ion creanga este un om care a iubit patria sa!
  7. punetı sı dı 30 martıe ……bun………

Lasa un comentariu