Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Micul print, de Antoine de Saint Exupery ( V )

Micul print, de Antoine de Saint Exupery ( V )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Capitolul V

Descopeream în fiecare zi câte ceva în legătură cu planeta, cu plecarea şi călătoria lui. Lucrul acesta se petrecea încetul cu încetul, pe măsură ce-i scăpa întâmplător câte un gând. Astfel am ajuns, în cea de-a treia zi, să aflu de năpasta baobabilor.

A fost tot datorită oii, căci deodata micul prinţ m-a întrebat, cuprins parcă de o mare îndoială:

– E adevarat, nu-i aşa, că oile mănâncă copăcei?

– Da. E adevarat.

– Aha! Îmi pare bine.

Nu înţelegeam de ce era atât de important ca oile să mănânce copăcei. Dar micul prinţ adăugă:

– Atunci înseamnă că mănâncă şi baobabi?

I-am explicat micului prinţ că baobabii nu sunt copăcei, ci niste arbori cât bisericile de mari şi că, dacă ar lua cu el chiar şi o întreagă turmă de elefanţi, turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab.

Ideea cu turma de elefanţi îl făcu pe micul prinţ să râda :

– Ar trebui puşi unii peste alţii …

Insa de îndata zise, cu înţelepciune:

– Baobabii, înainte de a creşte mari, încep prin a fi mici.

– Chiar asa! Dar de ce vrei tu ca oile să mănâce puieţi de baobabi?

El mi-a răspuns: "Pai dar! Vezi bine!" ca şi când ar fi fost vorba despre un lucru foarte limpede. Şi a trebuit să-mi pun mintea la grea încercare pentru ca sa aflu singur dezlegarea.

Citește și:   Micul print ( XX ), de Antoine de Saint Exupery

Si, într-adevar, pe planeta micului prinţ se găseau, ca pe toate planetele, şi ierburi bune si ierburi rele.

Prin urmare, seminţe bune şi seminţe rele de ierburi rele. Numai că seminţele n-ai cum sa le vezi. Ele dorm în tainiţa pământului, pâna când i se năzare câte uneia să se trezească. Atunci începe să se întindă şi scoate la soare, mai întâi cu sfiiciune, un firicel plin de farmec si nevătămator.
Daca e vorba de un fir de ridiche sau de un trandafir, îl poţi lăsa să crească-n voia lui. Dar dacă e vorba despre o planta rea, trebuie să smulgi numaidecât această planta, chiar din clipa în care ai descoperit-o. Or, pe planeta micului prinţ se aflau niste seminţe îngrozitoare … seminţe de baobab. Pamântul planetei era plin de ele. Or, de un baobab, daca prinzi de veste prea târziu, nu te mai poţi descotorosi niciodata. Năpădeste întreaga planetă.

O străpunge cu rădăcinile. Şi dacă planeta este prea mica, şi daca baobabii sunt prea mulţi, o fac să sară-n aer.

– E ceva ce ţine de disciplină, mi-a spus mai apoi micul prinţ. Dupa ce te-ai dichisit de dimineaţă, trebuie să dichiseşti cu grijă şi planeta. Trebuie să te străduieşti să smulgi întotdeauna baobabii, de îndata ce-i deosebeşti de copăceii de trandafir, cu care se aseamana mult, când sunt foarte tineri. E o treabă plicticoasă, dar foarte uşoară.

Si, într-una din zile, m-a povăţuit să-mi dau silinţa şi să fac un desen frumos, cu ajutorul căruia lucrul acesta să le intre bine în cap copiilor de pe meleagurile mele.

Citește și:   Micul print (XII ), de Antoine de Saint Exupery

"Daca vor călători cândva – îmi spunea el – s-ar putea să le fie de folos. Uneori, de laşi o treabă pentru mai târziu, nu-i nicio pagubă. Când însa este vorba despre baobabi, întotdeauna se întâmplă o groaznică nenorocire. Ştiam undeva o planetă, locuită de un trândav. Nu luase seama la trei copăcei …"

Iar eu sub îndrumările micului print, am desenat această planetă. Mie, unuia, nu prea îmi place să fac pe moralistul. Însa primejdia baobabilor e atât de puţin cunoscută şi neajunsurile care îl pândesc pe acela ce s-ar rătăci pe un asteroid sunt atât de mari, încât de astă dată, mă abat de la tăcerea mea. Şi spun: "Copii! Fiţi atenţi la baobabi!"

Doar de aceea m-am trudit atâta cu acest desen, ca să le dau de veste prietenilor mei că-i paşte o primejdie pe lânga care trec de multă vreme, ca şi mine, fără să-şi dea seama. Povaţa merită această osteneală. Poate va veţi pune întrebarea: "Oare de ce în cartea aceasta nu se găsesc şi alte desene, la fel de măreţe, ca desenul cu baobabii?" raspunsul este foarte simplu: Am încercat, dar nu am izbutit. Când am desenat baobabii, am fost însufleţit de simţământul că nu e nicio clipa de pierdut.

Articole interesante

Lasa un comentariu