Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Muntele lui Dumnezeu

Muntele lui Dumnezeu
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ol Doinyo Lengai sau Muntele lui Dumnezeu cum îi spun unele triburi din acea parte a lumii, este situat pe Platoul Craterului din nordul Tanzaniei.

Cei care au avut prilejul să colinde prin acele locuri au văzut un munte cenuşiu, într-un peisaj neprimitor, cu vegetaţie puţină, cu climă secetoasă, care face să se usuce şi puţinele plante ce au curajul să înfrunte acest ţinut vitreg.

Ol Doinyo Lengai nu este un munte înalt. Abia ajunge la 2856 m. Craterul are lărgimea de 300 m. El este un vulcan activ, care a erupt în august 1966 şi 1997. Suvoaie de lava ies din cand în când la suprafaţă, iai înăuntru se aud zgomote înfricoşătoare. Ce este deosebit la acest vulcan? Faima lui constă în aceea că ar fi singurul vulcan carbonatitic activ din lume. Adică, în loc de foc şi fum din craterul lui iese afară …sodă.

Cum se explică acest fenomen? Substanţele care formează lava sunt formate din cenuşă şi carbonatit, care în contact cu umezeala şi aerul rece se transformă în carbonat de sodiu, cunoscuta sodă de rufe. Privit de departe muntele pare acoperit cu zăpadă, „zăpada” este de fapt cenuşă de culoare alburie. În interiorul muntelui temperatura este foarte mare iar roca are culoarea neagră şi fiebe, semănând cu smoala topită. Schimbarea se produce când materia iese afară. Aceasta îşi schimbă temperatura, care scade foarte mult, dar şi culoarea, din negru în alb. „Soda” obţinută este destul de tare ca să ardă vegetaţia, îmbrăcămintea şi pielea.

Citește și:   Superlative geografice : Mari si maree

Articole interesante

5 comentarii

  1. Mia placut ,dar este o intrebare la acest munte . E ciudat
  2. un eseu foarte interesant ce ar merita not zece. felicitarile mele, mai ales pentruca acest eseu m-a ajuatat foarte mult la o problema la geogra
  3. Povestea muntelui este destul de interesanta dar nu prea are legatura cu Dumnezeu
  4. lool frae ce tupeu au avut aiia dar totus nu vad car ee legatura cu dmzeu

Lasa un comentariu