Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Ceres

Sistemul solar – Planeta Ceres
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ceres, este cea mai mica planeta pitica a Sistemului Solar, si singura din centura de asteroizi.

A fost descoperite la 1 ianuarie 1801 de Giuseppe Piazzi.

Ceres a fost numita dupe zeul agriculturii si al dragostei materne din mitologia romana. In astrologie, pentru a intelege natura unei planete, astrologii ii analizeaza numele. In mitologie, Ceres era echivalentul roman al zeitei grecesti Demeter. Aceasta era zeita agriculturii, si cand fiica acesteia Persephone a fost rapita de Pluto, in incercarea acestuia de a o face sa se casatoreasca cu el, Demeter a fost preocupata cautandu-si fiica, incat a neglijat Pamantul, care a devenit rece, iar majoritatea plantelor au murit.

In trecut, Ceres a fost considerata un membru mare al unei familii de asteroizi. Aceste familii impartasesc aceleasi particularitati ale orbitelor, ceea ce indica o origine comuna, o coliziune a unor asteroizi. S-a descoperit ca Ceres are proprietati spectrale diferite de ale celorlalti membrii, asa ca acel grup a fost numit familia Gefion.
Ceres este cel mai mare obiect al centurii de asteroizi si este pozitionat intre Marte si Jupiter.

Clasificarea lui Ceres a fost schimbata de mai multe ori, si a fost subiectul multor neintelegeri. Johann Elert Bode credea ca este planeta lipsa propusa de el a exista intre Marte si Jupiter, la o distanta de 419 milioane km de Soare.

Citește și:   Sistemul solar - Planeta Venus

Matematicianul german Karl Friedrich Gauss, a calculat din observatiile lui Piazzi ca Ceres face o rotatie in jurul Soarelui in 4.6 ani sau 4 ani si 220 zile.

Ceres incheie o miscare de revolutie in aproximativ noua ore si patru minute.

Masa planetei a fost determinata prin studii ale influentelor asupra asteroizilor. Media rezultatelor este de 9.4×1020 kg. Marimea si masa lui Ceres sunt suficiente pentru a-i conferi o forma sferica.
Magnitudinea aparenta a planetei oscileaza intre 6.7 si 9.3.

Avand un diametru de 950 km, Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi, si detine aproximativ o treime din masa totala a centurii.

Ceres se presupune a avea un miez solid si o manta de gheata.
Suprafata planetei este probabil o mixtura de apa inghetata si diferite minerale ca argila si carbonate.
Poate avea un ocean de apa lichida, ceea ce o face o tinta a cercetarilor viitoare. Se presupune ca are o atmosfera ce contine vapori de apa.

Suprafata planetei este relativ calda. Temperatura maxima inregistrata a fost de 235 K.
Telescopul Spatial Hubble a observat pe suprafata planetei o pata neagra, ce s-a presupus a fi un crater. O alta explicatie a petei ar fi existenta la suprafata planetei a unei substante inchise.
Nasa a lansat misiunea Down pe 27 septembrie 2007. Sonda spatiala va ajunge pe Ceres in 2015. Naveta Down va intra pe orbita lui Ceres la o altitudine de 5,900 km. Dupa cinci luni, isi va reduce distanta de planeta la 1,300 km, apoi, dupa inca cinci luni, la 700 km.

Citește și:   Curiozități despre solstițiul de vară

Se presupune ca Ceres este o protoplaneta care s-a format in urma cu 4.57 bilioane ani. In timp ce majoritatea corpurilor au fost respinse in afara Sistemului Solar de catre Jupiter, sau s-au unit cu alte corpuri formand planete terestre, Ceres a ramas intacta. Doua alte planete asemanatoare sunt Pallas si Vesta, dar ele nu au o forma finita, in cazul lui Vesta, probabil pentru ca a suferit un impact puternic dupa solidificare.

Incalzita de energia dezvoltarii, Ceres si-a diferentiat la scurt timp dupa formare intr-un miez solid si o manta de gheata. In prezent, din punct de vedere geologic, Ceres este moarta, iar suprafata sa este modelata doar datorita impacturilor.

Articole interesante

3 comentarii

  1. este foarte interesant dar daca ar fi un pic mai explicit…de exemplu „asteroizi”…”……”….”
  2. Din cauza perturbații gravitational ale planetei Jupiter ,aceasta protoplaneta nu sa putut asambla sa formeze o planeta.Deci principalul vinovat este planeta Jupiter pentru existența Centuri de Asteroizi.

Lasa un comentariu