Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Eris

Sistemul solar – Planeta Eris
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Eris este cea mai mare planeta pitica a Sistemului Solar, si al noualea corp ca marime, ce orbiteaza Soarele.
A fost descoperita in 2003 de la Observatorul Palomar, de catre echipa condusa de Mike Brown, dar nu a fost identificata pana in 2005.

Datorita faptului ca Eris este mai mare decat Pluto, descoperitorii sai si NASA au numit-o a zecea planeta a sistemului. Acest lucru alaturi de asemanarile in marime cu alte planete descoperite, au motivat Uniunea Internationala a Astronomiei sa defineasca pentru prima oara termenul de “planeta”. In urma aprobarii definitiei, la 24 august 2006, Eris a fost desemnata “planeta pitica” impreuna cu Pluto si Ceres.

Eris a fost numita dupa zeita discordiei din mitologia greaca. Inainte de aprobarea numelui, Eris a purtat altele doua: Xena si Lila. Xena a fost un nume folosit de echipa care a descoperit planeta. Oamenii de stiinta au afirmat ca pastrau aceasta porecla pentru primul corp ceresc descoperit, mai mare decat Pluto. Numele “Lila” a fost utilizat de media, datorita unei neintelegeri.

Intarzierea alegerii unui nume s-a datorat incertitudinii daca noua descoperire va fi clasificata ca planeta sau planeta pitica.
Eris are o perioada orbitala de 557 ani, in prezent aflandu-se la 96,7 unitati astronomice de Soare.
Distanta dintre Eris si Soare este de 96,7 UA.

Citește și:   Sistemul solar - Soarele

Orbita lui Eris este excentrica. Spre deosebire de planetele terestre si gigantii gazosi, ale caror orbite sunt in acelasi plan cu cea a Pamantului, orbita lui Eris este foarte inclinata.

Eris se afla in constelatia Cetus. Datorita inclinatiei orbitei sale, planeta trece prin mai multe constelatii: Sculptor, Phoenix, Pisces, Aries, Perseus si Camelopardalis.

Masa planetei poate fi determinata cu o mai mare precizie. Aceasta este cu 27 % mai mare decat cea a lui Pluto.Diametrul lui Eris a fost determinat la 2397 km, cu 100 km mai mult sau mai putin, folosind imagini ale Telescopului Spatial Hubble.

Magnitudinea aparenta a planetei este de 18,7. Un telescop de 200 mm cu CCD o poate detecta in conditii favorabile. Nu a fost observata in trecut doar datorita inclinatiei orbitale. Cele mai multe cercetari s-au facut in plan ecliptic, unde au fost descoperite majoritatea corpurilor ceresti.

Eris are o singura luna, Dysnomia. Observarile recente nu au conferit dovezi referitoare la existenta altor sateliti.
Echipa formata de oamenii de stiinta care au descoperit planeta a continuat cercetarile, folosind lumina in infrarosu. A fost descoperita prezenta metanului, indicand faptul ca suprafata lui Eris poate fi asemanatoare cu cea a lui Pluto si a lunii lui Neptun, Triton.

Citește și:   Lucruri interesante despre Lună

Datorita distantei orbitei, temperatura la suprafata planetei variaza intre 30 si 56 Kelvin (-243 si -217 grade Celsius).
Spre deosebire de aspectul rosiatic al lui Pluto si Triton, aspectul lui Eris este aproape gri. Datorita distantei mari fata de Soare, metanul se condenseaza la suprafata planetei. Chiar daca Eris poate fi de trei ori mai departat de Soare decat Pluto, se apropie atat de mult incat gheata de la suprafata se incalzeste suficient pentru a sublima.

Metanul este extrem de volatil si prezenta lui arata fie ca Eris a pastrat totdeauna o distanta suficienta fata de Soare, fie ca are o sursa interna de metan care sa-l inlocuiasca pe cel pierdut din atmosfera. Aceasta teorie vine in contradictie cu recentele descoperiri, care indica prezenta apei sub forma de gheata, si nu metan.

Articole interesante

1 comentariu

  1. nam mai auzit de ea dar as vrea sa stiu mai multe despre ea

Lasa un comentariu