Mamă și tată sau Mami și tati

8

Eu și Alex nu suntem din Oltenia și, de fapt, chiar am ajuns de relativ puține ori în zona aceea. Însă, de când suntem în București, am observat că multe cunoștințe de-ale noastre din sudul țării vorbesc cu părinții lor cu „mami” și „tati”. Din punctul meu de vedere, fără niciun pic de ranchiună regională sau prejudecată, tind să cred că asemenea apelative se potrivesc mai degrabă copilăriei sau poate unei relații cu o afectivitate aparte. Totuși, văzând destui adulți care se adresează în acest fel părinților, nu pot să nu mă întreb – chiar e o chestie regională? Se practică și în alte zone?

PS: Chiar nu judec și n-am niciun fel de dorință să lansez dezbateri referitoare la cât de breji sunt ăia din colțul X al țării față de ceilalți din colțul Y. Sunt pur și simplu curioasă dacă observația noastră empirică e corectă.

Distribuie:

8 comentarii

 1. "Mama" si "tata" si in Oltenia, "mami" si "tati" doar in copilarie. Dupa o varsta suna ciudat sa mai zici mami.
  Am intalnit o singura persoana ~30 care inca foloseste "mami', dar tind sa cred ca e exceptia.

   (0)
   (0)
 2. Eu am câteva exemple din Ardeal, doar de genul feminin, care să folosească 'mami' și 'tati' după 30 de ani.

   (0)
   (0)
 3. Hmm, e drept, deocamdată cunoștințele noastre sunt încă în categoria ”sub 30”. Îi mai așteptăm vreo 2-3 ani și mai cercetăm :))

   (0)
   (0)
 4. Nu știu dacă e o chestie regională sau mai degrabă ține de alte chestii. Deși (cred că) cunosc și-n vecinătate oameni care să zică 'mamă', nu mă pot adresa mamei mele altfel decît cu 'mami'.

  "Mamă" ar fi cam echivalentul lui "băi" - dacă nu-i în glumă, e de-a dreptul nepoliticos... Și mama e de tare de mult bunică.

   (0)
   (0)
 5. Si eu folosesc aceste apelative, iar parintii mei ( care au 50 de ani ) il folosesc pentru parintii lor ( bunicii mei ). Suntem banateni. In Banat explicatia ar fi ca familia joaca un rol foarte important in societate ; rar vezi familii cu 7 copii, ca in Moldova, astfel incat relatiile familiale, cand familia este restransa, sunt mai puternice, de aici afectivitatea crescuta. 🙂

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu