Regionalismele de luni

11

O vreme am scris în fiecare vineri despre regionalisme, dar am renunțat, pentru că nu păreați să fiți interesați în mod deosebit de categoria cu pricina. Însă azi insist, că prea m-am îmbogățit în ultimele două zile 🙂

Așadar, să fie și pentru cultura voastră generală:

Pestelcă = șorț de pânză sau de postav pe care-l poartă femeile peste rochie; în fine, uneori cică-l poartă și bărbații și mai are încă un sens nautic – bucată de pânză dreptunghiulară prinsă cu o latură de verga unei corăbii, care servește la păstrarea la adăpost a burții velei, când aceasta este strânsă. Pe scurt, să zicem că-i șorțul pe care-l vedeți la mulți dintre producătorii autentici (mai degrabă trecuți de o anumită vârstă) din piețe. Știți voi, ăla în care-și țin banii.

Bâl = (sau băl) blond, bălai.

Chipăruș = ardei iute.

Răsărită = floarea-soarelui.

Distribuie:

11 comentarii

 1. Pestelca, rasarita si chiparus le foloseau batranii mei din Moldova. Cred ca se vor pierde cu timpul, nu le-am mai auzit in ultimii ani.
  Multumim, Emi!

   (0)
   (0)
 2. "Spre rușinea mea, în partea aia de țară încă n-am reușit să ajung niciodată."
  Nu este o rusine: esti prea tanara pt a fi putut sa vezi deja toata regiunea dumitale (in amanunt), cu atat mai putin (fie si in linii mai mari) toata tara. E doar pacat, ai (avea) / vei avea ce sa vezi / auzi / inveti / placi... (Daca poti si-" 'ti iese", "leag-o" cu Maramu' si / sau respectiv cu Apusenii, sunt foarte interesant de observat asemanarile si deosebirile...)

   (0)
   (0)
 3. Sunt fată și trăiesc la țară, în Moldova. Aici, la noi, se întrebuințează cuvintele: pastelcă, răsărită, chipăruș. Sunt foarte multe cuvinte care noi le folosim, dar cei din România nu le știu.

   (0)
   (0)
 4. Cătălina, pe astea din România le-am cules 🙂 (deși, e drept, dintr-o zonă relativ apropiată de graniță). Însă n-am niciun dubiu că se folosesc în Moldova cuvinte care nu se folosesc în România. Și e perfect valabilă și reciproca. Ba, chiar de la regiune la regiune, în interiorul unui singur stat, sunt adesea diferențe sănătoase.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu