Înapoi la şcoală: bunele maniere în clasă

1

La fel că la restaurant, cinema sau în autobuz şi în clasă trebuie respectate o serie de reguli care pot fi la fel de bine numite “bune maniere”. Comportamentul pe care îl ai în clasă, cu colegii şi profesorii, în timpul orelor sau în pauze, este foarte important şi decisiv chiar pentru rezultatele tale şcolare.

De cele mai multe ori, fiecare şcoală are regulie sale pe care toată lumea trebuie să le ştie de la bun început şi să le respecte pentru a nu suporta consecinţe neplăcute. De asemenea, fiecare profesor care predă la ore poate avea şi el un set de reguli şi pretenţii pe care le vrea respectate de elevi atunci când intră la clasă.

Şi pentru că prima impresie contează, atât pentru cei care merg pentru prima dată la şcoală, cât şi pentru cei care vor să aibă un an cu rezultate sclipitoare, o recapitulare a bunelor maniere care se aplică în clasă nu ar strica la început de an şcolar.

Prima dovadă de bune maniere stă în felul în care te prezinţi la şcoală. Aşadar, curăţenia şi hainele sunt importante. Nu te duce la şcoală în haine extravagante, nepotrivite sau murdare. Apoi urmează alte două lucruri importante: nu întârzia la ore şi spune de fiecare dată “mulţumesc” şi “te rog”. Toate aceastea sunt reguli de bază, însă bunele maniere sunt mai mult de atât.

Atunci când interacţionezi cu profesorii, trebuie să asculţi ce spun ei, evită să vorbeşti odată cu ei, ridică mâna înainte să vorbeşti în timpul lecţiilor, uită-te în ochii profesorului atunci când vorbeşti cu el când eşti ascultat la oră sau când asculţi tu ce ţi se predă şi de fiecare dată adresează-te şi vorbeşte politicos. Şi atunci când vorbeşti cu colegii tăi trebuie să ai un coportament asemănător: vorbeşte politicos, nu ţipa, ascultă-i şi nu te certa cu ei. În plus, nu le invada spaţiul personal, chiar dacă staţi în aceeaşi bancă.

Citește și:   Bunele maniere în vizită

Tot în categoria bune maniere se încadrează şi felul în care ai grijă de clasă, de locul din banca în care stai, de locurile comune cum ar fi biblioteca şcolii sau sala de sport ori vestiarul. Lasă-ţi întotdeauna lucrurile în ordine, atunci când foloseşti cărţile pune-le la loc în raft după ce nu îţi mai trebuiesc şi în general respectă tot acest spaţiu pe care îl împărţi cu colegii tăi.

Un elev care are bune maniere nu minte, nu încearcă să îi păcălească pe ceilalţi, nu ţipă şi nu se ceartă cu colegii, nu îi întrerupe pe alţii când vorbesc – fie că e vorba de colegi sau profesori, nu se strâmbă, nu arată că este plicitist, nu râde şi nici nu îşi ia peste picior colegii, nu jigneşte, nu sare la bătaie.

Prin aceste câteva reguli dovedeşti că îi respecţi pe cei din jur, fie că sunt profesori sau îţi sunt colegi.

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?