Călcâiul lui Ahile – legendă şi semnificaţia expresiei

0

Ahile a fost unul dintre cei mai aprigi luptători din mitologia greacă. Ahile era înzestrat cu putere, curaj, mândrie şi onoare, adică toate acele calităţi pe care grecii le preţuiau cel mai mult. Cu toate acestea, în comportamentul său apăreau şi momente de furie şi încăpăţânare.

Călcâiul lui Ahile

La fel că mulţi eroi din mitologie, Ahile era jumătate om, jumătate fiinţă supranaturală. Părinţii săi au fost Peleus, regele Tesaliei din nordul Greciei şi nimfa mării, Thetis. Potrivit lui Homer, Thetis a fost cea care l-a crescut şi pe cel mai bun prieten al lui Ahile, Patroclus.

De-a lungul vremii şi alţi scriitori au mai adăugat detalii vieţii lui Ahile. În una dintre poveşti se spune că Thetis, pentru că se temea pentru siguranţa fiului ei, l-a dat pe acesta cu ambrosie, hrană zeilor, şi l-a ţinut în foc pentru a-i arde toate slăbiciunile umane.

Acest gest l-a oripilat pe regele Peleus, şi Thetis, nervoasă din cauza neîncrederii, a decis să îşi abandoneze soţul şi fiul şi s-a reîntors în mare.

O altă versiune a poveştii lui Ahile spune că Thetis a încercat să îl facă pe fiul său invulnerabil şi l-a scufundat în râul Styx. Apă din râu nu a reuşit să atingă şi călcâiul de care ea îl ţinea pe Ahile, iar acest punct a rămas vulnerabil. Acest mit este sursa expresiei “călcâiul lui Ahile”, care se referă la cea mai mare vulnerabilitate pe care o are o persoană.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?