Ce este căscatul

0

În teorie, căscatul este un gest reflex de a deschide gura urmat de o inspiraţie adâncă şi o expirație uşoară a oxigenului. Acest obicei este involuntar şi nu poate fi controlat sau surpimat.

De ce căscăm

Toată lumea cască. Căscatul este o activitate comună şi dacă te uiţi cu atenţie în jur vei observa că atât câinii cât şi pisicile cască. Adevăratele motive pentru care căscăm nu au putut fi stabilite încă de cercetători şi tocmai din acest motiv există mai multe teorii în legătură cu căscatul.

Unii sunt de părere că acesta apare din cauza plictiselii, mulţi cred că atunci când căscăm suntem obosiţi, iar alţii cască atunci când cineva de alături face acest lucru.

Cea mai răspândită teorie despre căscat este aceea că este un reflex respirator, care reglează dioxidul de carbon şi nivelul de oxigen din sânge. Se crede că atunci când respiraţia noastră este superficială şi doar puţin oxigen ajunge în plămâni, aportul de oxigen creşte ritmul cardiac. De asemenea, prin căscat se eliberează dioxidul de carbon din plămâni şi sânge şi forţează oxigenul prin vasele de sânge să ajungă la creier, în timp ce restabilizeaza respiraţia normală şi ventilarea plămânilor.

O altă teorie susţie că plămânii se întind datorită căscatului. Unii oameni de ştiinţă spun despre căscat că este un reflex protector pentru a redistribui surfactantul, o substanță care ajută la menţinerea plămânilor lubrifiaţi.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?