Cum respirăm

0

Noi respirăm cu ajutorul sistemului respirator. Acest sistem este alcătuit în principal din plămâni şi trahee.

De ce respirăm?

Corpul uman este un sistem complex şi unul dintre lucrurile esenţiale de care are nevoie este energia. Atunci când mâncăm, corpul digeră alimentele pentru a le transforma în molecule complexe precum glucoza, pe care apoi o folosim pentru a produce energie.

Dar mâncarea nu este suficientă. Celulele noastre au nevoie şi de oxigen pentru a interacţiona cu glucoza şi pentru a produce energia.

Oxigenul ajunge în celule cu ajutorul sistemului respirator şi prin respiraţie

Pentru a respire,  folosim muşchiul numit diafragmă. Acesta se aplatizează pentru a face plămânii să se mărească şi să se umple cu aer.

Atunci când respirăm,  aerul ajunge pe nas sau pe gură, prin trahee şi ajunge în plămâni prin bronhii.
Bronhiile se ramifică şi se micşorează precum rădăcinile unui copac.

La capătul acestor ramificaţii se află nişte “săculeţi” numiţi alveole. Acestea au un perete subţire care permite oxigenului să treacă în celulele roşii din sânge.

Expiraţia

Alveolele nu doar permit oxigenului să treacă prin sânge, ci ajută şi la curăţarea celulelor de gaze reziduale, gaze care poartă numele de dioxid de carbon. Când avem nevoie să expirăm dioxidul de carbon iese din plămâni, diafragma împinge aerul afară şi îl elimină. Astfel se face loc pentru aerul curat care conţine oxigen.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?