De ce este cerul albastru?

0

Culoarea albastră a cerului se datorează fenomenului de dispersie a razelor de lumină. Pe măsură ce lumina înaintează prin atmosferă, cele mai multe unde trec direct şi ajung pe Pământ fără să fie întrerupte de nimic. Lumina în nuanţe uşoare de roşu, portocaliu şi galben sunt “afectate” de aer.

Cele mai multe unde de lumină sunt însă absorbite de moleculele de gaz. Culoarea albastră ce a fost absorbită va radia, apoi, în diferite direcţii.

Aceasta se va împrăştia peste tot în jurul cerului. De aceea, indiferent de direcţia în care te uiţi, această lumină albastră te va urmări peste tot. Din moment ce vezi lumina albstră peste tot, deasupra capului tău, şi cerul ţi se va părea albastru.

Pe măsură ce te uiţi mai aproape de linia orizontului, cerul va părea că are o culoare mai pală. Pentru a ajunge la tine, lumina albastră dispersată va trebui să străbată mai mult aer.

O parte se va împrăștia, încă o dată, în alte direcţii şi din acest motiv vei putea vedea mai puţină lumina albastră. Culoarea cerului lângă linia orizontului poate fi pală sau chiar albă.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?