Lucrurile pe care nu le vedem. Lumea microscopică

0

În urmă cu mai bine de 500 de ani oamenii credeau că bolile sunt provocate de spiritele malefice. În ziua de azi, toţi ştim că bolile sunt provocate de germeni şi viruşi microscopici şi bacteriile ce nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar pe care le putem vedea cu ajutorul microscopului.

Primul miscroscop a fost inventat în anii 1600 de către Hans şi Zacharias Jansen. Primele dispozitive erau făcute cu lentile compuse, adică foloseau două bucăţi de sticlă şi nu erau foarte performante, având puterea să amplifice doar de 20 de ori.

La câţiva ani distanţă, Antony van Leeuwenhoek a realizat un alt microscop mult mai performant ce putea amplifica lucrurile de 200 de ori. Astfel, el a descoperit celulele din sânge, ţesutul animalelor şi al plantelor.

Alte curiozităţi din lumea microscopică

Şi astăzi, microscoapele compuse mai sunt folosite, dar sunt mult mai performante.

Microscoapele compuse folosesc lumina pentru a observa organismele. Lumina este atât de puternică încât obiectele sunt amplificate de 1000 de ori.

Pe planetă sunt miliarde de vietăţi şi microbi ce nu se pot vedea cu ochiul liber. Lumea microscopic cuprinde viruşi, bacterii, ciuperci microscopice, protiste şi microorganisme.


Lasă un comentariu