Roma Antică – cum a luat naștere o puternică civilizație europenă

0

Roma Antică a reprezentat una dintre cele mai mari şi mai puternice civilizaţii europene care a condus întregul continent pentru aproape de 1.000 de ani.

Cultura Romei Antice s-a răspândit şi s-a impus în Europa şi aceasta îşi menţine influenţa chiar şi în zilele noastre. Bazele culturale din Europa de Vest îşi au rădăcinile în Roma Antică, mai ales dacă vorbim de forma de conducere, arhitectură, limbă, literatură.

Roma a luat naştere că o republică, adică toţi conducătorii ei erau aleși pentru o perioadă determinată de timp. Forma de guvernare era complexă, existau legi, o constituţie şi un echilibru al puterilor în stat, concepte care au stat, mai apoi, la baza formării unor democraţii importante din lume.

Republica a ţinut vreme de sute de ani, până în anul 45 d.Hr. când Julius Caesar a cucerit Republica Romană şi s-a autoproclamat conducătorul acesteia. Acesta a fost sfârşitul Republicii.

Câţiva ani mai târziu, în anul 27 d.Hr., Caesar Augustus a devenit primul Împărat Roman şi odată cu acest moment a luat naştere Imperiul Roman. Chiar dacă forma de guvernare a rămas neschimbată, Împăratul a devenit conducătorul suprem.

Pe măsură ce Imperiul Roman creştea acesta devenea tot mai greu de condus din interiorul Romei. Atunci, marii conducători ai Romei au decis să împartă Imperiul în două şi în acest fel au luat naştere Imperiul Roman de Apus care era condus de la Roma şi Imperiul Roman de Răsărit condus de la Constantinopol (actualul oraş Istanbul din Turcia). Imperiul Roman de Răsărit a început apoi să fie cunoscut că Imperiul Bizantin.

Căderea Romei se referă la perioada de decădere a Imperiului Roman de Apus. Acest lucru s-a întâmplat în anul 476 d.Hr. Imperiul Bizantin a stăpânit Europa de Est pentru încă 1000 de ani.

Curiozităţi despre Roma Antică

Roma este astăzi capitala Italiei şi este aşezată pe ruinele vechiului oraş antic. În Roma de astăzi se mai pot vedea încă rămăşiţele construcţiilor din perioada Romei Antice, cum ar fi Coleseumul sau Forumul Roman.

Citește și:   Zei şi zeiţe din Egiptul Antic

Circus Maximus, un stadion construit pentru cursele de cai, primul din Roma Antică, are capacitatea de 150.000 de persoane.

Căderea Romei de Vest a însemnat începutul unei perioade întunecate în istoria Europei.

Limba vorbită de romani era latina.

Atunci când Julius Caesar a preluart puterea, acesta s-a autoproclamat dictator pe viaţă, însă avea să fie asasinat un an mai târziu.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?