10 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a merge la liceu

0

Dacă şi pentru tine anul şcolar înseamnă trecerea la liceu, poţi începe să te pregăteşti pentru prima zi de şcoală şi pentru perioada de început în care îţi vei cunoaşte colegii, profesorii şi te vei familiariza cu locul în care îţi vei petrece următorii patru ani de studiu. Liceul este una dintre cele mai frumoase perioade din viață și am putea spune că este și ultima perioadă în care nu vei avea foarte multe griji.

Iată câteva sfaturi care îţi pot fi de folos atunci când ajungi la liceu.

  1. Nu te speria că cei din jur vorbesc, sunt populari şi par să fie extraordinari – toţi sunt la fel ca tine, vulnerabili şi nesiguri, aşa cum este oricine în prima zi în care ajunge la liceu.
  2. Nu încerca să te integrezi în grupuri în care este evident că nu te potriveşti.
  3. Nu te strădui să te împrieteneşti cu cei mai populari elevi din şcoală, ei sunt primii care se vor dezice de tine dacă vreodată vei avea vreo problemă.
  4. Nu uita cât de multe sacrificii fac părinţii tăi pentru tine. Pentru a le arăta aprecierea ta, atunci când poţi, petrece timp cu ei şi nu îi neglija. Chiar dacă distracţiile cu cei de vârsta ta sunt mai tentante, fă-ţi timp şi pentru părinţi.
  5. Acordă atenţie notelor pe care le iei. Acestea vor conta la finalul liceului, când vei da admiterea la facultate. Dacă notele tale vor fi mici atunci când termini clasa a XII-a nu vei mai avea cum să corectezi acest lucru şi te-ar putea costa chiar admiterea la facultatea pe care ţi-ar plăcea să o urmezi.
  6. Chiar dacă aşa ţi se pare acum, ţine mintea că haina nu îl face pe om. Nu le cere părinţilor să îţi cumpere cele mai scumpe haine pentru că nu acestea îţi vor da valoare. Va conta mai mult ceea ce știi, felul în care te prezinți și nu stilul vestimentar, în ciuda aparențelor și a preocupărilor pe care le au alți colegi.
  7. Nu dispera. Un eşec nu este un capăt de lume, ci doar o cale spre succes. Eşecul nu este sfâşitul, este doar începutul.
  8. Nu te interioriza. Arată şi spune întotdeauna ce simţi și ce gândeşti. În felul acesta va fi mai uşor şi pentru cei din jur să te cunoască mai bine.
  9. Trebuie să ţii minte că orice vis poate deveni realitate, dacă îţi doreşti acest lucru suficient de mult.
  10. Abia ai aşteptat să ajungi la liceu! Aproape sigur, după o lună de şcoală, vei avea senzaţia că nimic nu e ceea ce părea înainte. Nu dispera, oricum nu mai poţi da înapoi. După ce te vei acomoda cu noul stil de a învăţa şi după ce îţi vei cunoaşte colegii şi profesorii, fii pregătit pentru una dintre cele mai frumoase perioada din viaţa ta.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?