Abilităţi pe care să le dezvolţi în şcoală dacă vrei să ai o carieră de succes

0

Pregătirea pentru viitoarea carieră şi pentru piaţa muncii, în general, începe încă de pe băncile şcolii. Părinţii şi profesorii se mobilizează împreună, pentru a-l ajuta pe copil să îşi dezvolte acele abilităţi ce îi vor fi necesare în viitor, pe drumul profesional pe care îl va alege.

Pentru a avea o carieră de succes, atunci când termini şcoala ar trebui să stăpâneşti câteva lucruri foarte bine. Acesta este primul pas către un job care îţi va aduce satisfacţii.

  1. Trebuie să ştii să scrii şi să vorbeşti foarte bine. Chiar dacă îţi propui o carieră într-un domeniu tehnic, ori în ştiinţă sau într-o arie mai creativă, trebuie să stăpâneşti perfect limba română! Încă de la început vei interacţiona cu o mulţime de oameni, poate mare parte dintre ei cu pregătire serioasă şi sunt extrem de exigenţi, aşadar, greşelile de orice fel nu vor fi permise. Învaţă să te exprimi clar, să scrii corect şi să aşterni cu ușurință ideile într-un mail sau într-un document care va ajunge să fie văzut de foarte multe persoane. De asemenea, este foarte important să poţi susţine o conversaţie în care să îţi expui concis punctele de vedere. Cei care nu pot formula o frază coerentă sau din contră, vorbesc prea repede încât nimeni nu înţelege ce au de spus, vor fi daţi la o parte.
  2. Rezistenţă joacă un rol esenţial. Poate atunci când eşti încă elev te gândeşti că vei fi următorul Mark Zuckerberg ori Bill Gates sau că vei ajunge să schimbi istoria tehnologiei aşa cum a făcut Steve Jobs. Nu este nimic rău în a visa şi a-ţi face planuri, însă înarmează-te cu multă rezistenţă pentru că vor fi o mulţime de obstacole peste care va trebui să treci în drumul tău spre succes. În aceste momente, puterea de a face faţă situaţiilor este esenţială şi poate face diferenţa între succes şi eşec. De exemplu, există numeroase cazuri când un elev mediocru, dar cu o forţă interioară de neegalat reuşeşte să ajungă mult mai departe decât unul dintre elevii care face parte din elita şcolii.
  3. Învaţă să socializezi şi să îţi faci prieteni. Atât cât eşti încă în şcoală exersează arta de a socializa. În viitoarea carieră pe care o vei avea,  va cântări enorm această capacitate de a relaţiona şi a lega cât mai multe prietenii în rândul celor cu care lucrezi sau socializezi. Atât timp cât eşti încă înconjurat de colegii de şcoală testează-ţi aceste calităţi, încearcă să treci peste timiditate, învaţă să îţi controlezi emoţiile şi observă cum reacţionezi în situaţiile limită.
  4. Orice problema are şi o rezolvare. Trebuie să ştii că aşa cum există probleme, aşa există şi soluţii. Dacă vei încerca încă de acum să rezolvi chiar şi cele mai nesemnificative probleme care apar, vei căpăta încredere în tine şi vei reuşi să le rezolvi în viitor şi pe cele complicate.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?