Ce sunt cariile dentare şi de ce apar?

0

Cariile dentare afectează sănătatea orală a fiecăruia dintre noi. Ai auzit până acum de multe ori despre dinţi şi măsele cariate, dar ştii de ce apar?

Bacteriile se dezvoltă în gură şi duc la apariţia plăcii dentare. Placa dentară se formează, în special, în jurul gingiilor, al plombelor sau pe suprafaţa dintelui. Dacă placa se acumulează o perioda îndelungată de timp, aceasta se întăreşte şi se transformă într-o substanţă numită tartru.

Din cauza alimentelor pe care le consumăm, în special a celor care conţin zahăr, placa formează o substanţă acidă care atacă apoi smalţul dinţilor şi îi erodează. În timp, o mică fisură în dinte cunoscută ca şi carie se poate extinde pe toată suprafaţa dintelui.

Odată ce cariile s-au format în smalţul dinţilor, placa şi bacteriile pot ataca dentina. Din moment ce dentina este mult mai moale decât smalţul, carierea dintelui este accelerată.

Dacă nu este tratată la timp, placa şi bacteriile pot pătrunde apoi la rădăcina dintelui şi de aici apariţia unor dureri insuportabile ale dinţilor sau măselelor. Bacteriile mai pot de asemenea afecta ţesutul din jurul rădăcinii, cauzând astfel abcesul dentar.

Ce se poate întâmplă atunci când apare o carie:

– Dintele se poate rupe

– Nervul sau rădăcina pot căpăta infecţii

– Pot apărea durerile de dinţi

– Ar putea apărea umflături ale feței

– Instalarea unei senzaţii de rău

– Poate fi necesară plombarea dintelui sau măselei

– Este posibil să fie nevoie că dintele să fie scos.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?