Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele 5 componente ale cititului pe care trebuie să le stăpânești bine

Cele 5 componente ale cititului pe care trebuie să le stăpânești bine
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cititul pune la treabă mai multe funcţii ale creierului care acţionează în acelaşi timp, de la decodarea cuvintelor până la analiza informaţiei obţinute.

Cititul are 5 părţi componente şi fiecare dintre ele trebuie stăpânită foarte bine şi adaptată în aşa fel încât să creeze cititori de calitate! Că să obţii cele mai bune rezultate atunci când citeşti, fiecare componentă trebuie introdusă într-o propoziţie logică şi într-un fel în care să se asigure că informaţia e clară, focusată şi vizualizată.

Conştientizare fonologică

Primul pas atunci când citeşti este acela de a învăţa să recunoşti şi să identifici diferite sunete în afară cuvintelor. Fonologia se concentrează mai mult pe sunete decât pe semne şi demonstreaz astfel că cuvintele sunt făcute dintr-o colecţie de sunete, numite foneme.

Fonetica

Fonetica presupune asocierea literelor cu sunetele şi de asemenea combinaţia acestor litere astfel încât să rezulte cuvintele. Fonetica se axează de asemenea şi pe relaţia între literele scrise şi cele vorbite şi pe cuvinte prin expunerea indivizilor la cartonaşe cu imagini, fişe de lucru şi alte materiale care conţin litere pentru a întări ideea că sunetele sunt făcute din litere.

Citește și:   Experiment: culori calde și culori reci

Vocabularul

Vocabularul este alcătuit din două componente: una vorbită, altă scrisă. Partea vorbită a vocabularului se referă la cuvinte şi termeni pe care oamenii îi folosesc şi la care sunt expuşi în fiecare zi. Copii mici de exemplu sunt foarte curioşi şi au o perioada în care întreabă mereu ce înseamnă cuvintele pe care nu le înţeleg. Vocabularul scris se referă la cuvintele pe care oamenii le pot citi şi pe care le recunosc singuri. De regulă, vocabularul, atât cel scris, cât şi cel vorbit, trebuie să se dezvolte odată cu vârstă.

Fluența

Un cititor fluent este cel care poate să citească cu precizie şi fără probleme la o viteză constantă. Cu cât vei experimenta mai des cititul, cu atât acesta va deveni mai cursiv, iar textele ţi se vor părea mai uşor de parcurs.

Înţelegerea

Scopul principal al cititului este să absorbi noi informaţii, să înveţi ceva nou sau să pătrunzi într-o poveste captivantă. Dacă nu ai nimic de câștigat de pe urmă cititului, atunci nu ar trebui să mai depui efortul acesta. Înţelegerea este procesul de a lua informaţia pe care ai citit-o şi de a transforma-o în ceva util. O persoană cu abilităţi de înţelegere probabil nu va recita cuvânt cu cuvânt ce a citit, dar cu siguranţă ar putea furniza informaţia într-o formă coerentă.

Citește și:   Ce metode poți folosi pentru a memora rapid o poezie

Articole interesante

Lasa un comentariu