Cum construiești un balon cu aer cald în miniatură

0

Aerul cald a fost cel care a marcat o dată importantă în istoria aeronauticii: 5 iunie 1783. În a această zi, doi francezi – frații Montgolfier – s-au ridicat pentru prima oară în aer cu ajutorul unui balon umflat cu aer cald.

Cu puțină îndemânare puteți și voi construi un astfel de balon în miniatură.

Materialele necesare sunt: hârtie, clei, puțină sârmă subțire, o pastilă de spirt solid sau vată și spirt obișnuit.

Construiți din hârtia lipită un corp de formă oarecare: sferică, paralelipipedică etc. Dacă hârtia este ceva mai groasă, acesta își va menține forma fără alt sprijin, dar dacă veți folosi o hârtie subțire, este necesar s-o lipiți pe un schelet rigid cât mai ușor, făcut cu câteva cercuri de sârmă subțire (de aluminiu sau fier), unite între ele.

La partea inferioară balonul va avea o deschidere asemănătoare gurii unei pungi. Indiferent dacă balonul a fost construit cu sau fără schelet de sârmă, la deschidere va trebui să i se fixeze o ramă subțire de sârmă, de forma acestei deschideri.

Sârma se fixează lipind peste ea marginile hârtiei, pe care le întoarceți în interior cam 1-2 cm. La aceasta ramă metalică veți prinde apoi un alt fir de sârmă, care va face legătura între două puncte, ca un fel de diametru. Acest fir va servi pentru a se fixa pe el un căpăcel de aluminiu, în care veți plasa pastila de spirt solid sau un tampon de vată bine îmbibat în spirt.

Când toată construcția este gata, rugați un prieten să joace rolul de…rampă de lansare. El va ține balonul ușor suspendat între palme. În această poziție dați foc spirtului și…în scurt timp veți avea satisfacția sa vedeți cum balonul începe să se înalțe ușurel în aer.

Dacă nu este prea greu, s-ar putea chiar ca el să atingă o înălțime apreciabilă, de aceea este bine să-l ancorați cu un fir subțire de ață pe care să-l desfășurați de un mosorel. Când flacăra se stinge, balonul începe să piardă din înălțime și revine pe pământ. Dacă îl veți alimenta cu o nouă provizie de spirt el va putea fi înălțat din nou.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?