Cum construiești un barometru

0

În timp ce termometrul îţi arată câte grade sunt afară, un barometru te ajută să faci predicţii legate de tipul de vreme care vine.

Barometrul măsoară presiunea atmosferică. Când presiunea atmosferică este scăzută, trebuie să ne aşteptăm la vreme ploioasă, iar atunci când presiunea atmosferică este ridicată ne aşteptăm la vreme caldă.

Materialele de care ai nevoie pentru a construi un barometru

1 borcan de sticlă

Un balon

Câteva elastice de plastic

Glue

Bandă adezivă

Hârtie groasă sau carton

2 paiuri de plastic

O riglă

Foarfece

Cum îl asamblezi:

  1. Aşază borcanul pe o suprafaţă fermă şi dreaptă.
  2. Taie balonul pentru a rămâne doar partea rotundă, fără partea alungită.
  3. Întinde balonul pentru a se potrivi pe gura borcanului – cu cât e mai strâns, cu atât e mai bine.
  4. Foloseşte elasticele de plastic pentru a fixa balonul pe gura borcanului şi asigură-te că borcanul este bine sigilat, în aşa fel încât să nu intre sau să iasă aer.
  5. Decupează un vârf de săgeată din bucata de hârtie. Introdu vârful de săgeata în capătul paiului. Dacă este prea mare, nu îl forţa, ci decupează unul care să aibă mărimea potrivită.
  6. Un pai mai lung va face ca barometrul să citească mai bine informaţiile despre presiunea atmosferică. Introdu al doilea pai în capătul gol al celuilalt pai.
  7. Picură puţin glue peste balonul de pe borcan, chiar în mijloc. Pune capătul gol al paiului lung (format din cele două), peste glue. Apasă uşor pentru a se lipi bine, apoi lipseşte banda adezivă şi lasă-l câteva ore până când se fixează bine.

Barometrul se ţine în interior, lângă un perete. Lipeşte pe perete rigla. Aranjează vârful de săgeata, astfel încât să fie vertical pentru a indica rigla.

Monitorizează timp de şapte zile poziţia vârfului de săgeata şi notează schimbările pe o foaie. Va trebui să faci mai multe “citiri” pe zi la aceeaşi oră.

Vremea caldă creşte presiunea atmosferică. Acest lucru înseamnă că aerul de afară va apăsa peste balonul de pe borcan, pentru că este mai “puternic” decât aerul din borcan. Atunci când aerul presează balonul, va face un “gol” ca şi cum aerul din borcan îşi ţine răsuflarea. Pentru că există paiul pe balon, acesta se va lăsa în jos acolo unde este lipit, iar asta înseamnă că celălalt capăt, cel cu vârful de săgeata se va ridica în sus, indicând creşterea presiunii atmosferice.

Citește și:   Ce să NU faci în clasă: lucruri care îi enervează pe profesori

Dacă se apropie o furtună, masa de aer din jur scade şi va face să scadă şi presiunea atmosferică. Astfel, presiunea din interiorul borcanului va fi mai ridicată, iar balonul de pe gura borcanului se va umfla. Când se întâmplă acest lucru, capătul paiului lipit de balon se ridică, în timp ce vârful de săgeată se va lăsa în jos, indicând scăderea presiunii atmosferice.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?