Cum faci față rivalității unui coleg de clasă

0

Rivalitatea între colegii de clasă nu este un lucru neobişnuit. Pe parcursul anilor de şcoală, vei întâlni, dacă nu ai întâlnit până acum, şi colegi mai puţin prietenoşi.

De regulă, atitudinea lor faţă de tine iese la iveală în momentele în care fie iei o notă mare, fie un profesor te laudă în faţa clasei. Vei observa, de asemenea, că încearcă să se compare în permanență cu tine şi este de fiecare dată deranjat atunci când tu eşti în centrul atenţiei.

În acest caz, poţi spune că ţi-ai “câştigat” un rival. Va trebui să fii mereu atent la acesta, pentru că va căuta în permanență momentele potrivite în care să ţi-o poată lua înainte, într-un fel sau altul.

Deşi cel mai bine este să te fereşti de astfel de persoane, iată câteva metode prin care poţi încerca să ții lucrurile sub control şi să faci faţă rivalităţii.

1. Încearcă să înţelegi situaţia. În cazul multor copii, nevoia de competiție şi rivalitate derivă din nesiguranță. Teama de a nu fi suficient de bun determină comportamentul de acest fel, care include printre altele, momentele în care vorbeşte doar despre el însuşi, se laudă cu anumite lucruri, doar cu scopul de a se simţi mai important şi mai valoros. Dacă te preocupă relaţia cu un astfel de coleg, încearcă să intri în profunzimea lucrurilor şi încearcă să afli ce anume îl face pe acesta să fie nesigur pe el.

2. Fă-i complimente. Dacă realizezi că ai un coleg nesigur pe el, care nu îşi cunoaşte adevărata valoare, ajută-i din acest punct de vedere. Laudele şi complimentele pe care i le-ai putea face îl vor face în cele din urmă să îşi schimbe părerea despre el, va realiza că este o persoană cu adevărat valoroasă şi va înţelege că apreciezi o mulţime de calităţi pe care le are. Admiră-i o ţinută, de exemplu, şi vei observa că atitudinea lui faţă de tine se va schimba imediat.

Citește și:   Cum să îl faci să înțeleagă matematica

3. Ignoră-l pur şi simplu. Dacă nu reuşeşti să afli ce anume îl face să se considere rivalul tău şi nu pare suficient de deschis pentru a schimba situaţia, atunci singura soluţie pe care o ai este să îl ignori, pentru că altfel vei ajunge să îţi faci rău ţie. Doar pentru că prietenul tău se consideră mai bun decât tine, nu înseamnă că este şi adevărat.

4. Evită situaţiile care s-ar putea complica. Pentru a păstra o relaţie normală cu acel coleg care te consideră un rival, nu intra în jocul lui. Dacă vei dori cu orice preţ să te iei la întrecere cu respectivul coleg vei avea parte doar de probleme şi situaţii complicate. Nu căuta informaţii care ar putea da startul unei competiţii sau l-ar putea face şi mai invidios pe colegul tău. Dacă simţi că o conversaţie se îndreaptă în acea direcţie, caută metode prin care să distragi atenţia de la subiect.

5. Comunică. Dacă simţi că nu poţi trece peste comportamentul colegului tău, atunci recomandat ar fi să ai cu el o discuţie cât se poate de prietenoasă, în care să nu îl “interoghezi” sau să îi ceri socoteală, ori să îi ceri explicaţii pentru felul în care se comportă cu tine. Poţi să îi spui direct colegului tău că această competiţie îi va face mai mult rău decât bine. Ai grijă însă să nu provoci un conflict în toată regulă. Mai spune-i o dată colegului tău, clar şi răspicat. că are calităţi grozave pentru care îl apreciezi.

6. Acordă-le atenţie şi restul colegilor. Nu este cazul să rămâi blocat în această competiţie provocată de un coleg invidios. Interacţionează cu toţi copiii din clasă, pentru că este foarte important. În acest fel, alte rivalităţi vor apărea mult mai greu sau deloc.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?