Cum să îţi îmbunătăţeşti pronunţia într-o limbă străină

0

Limbile străine se studiază în orice şcoală, indiferent de forma de învăţământ sau de profilul ales. Astfel, cunoaşterea unei limbi străine a devenit obligatorie pentru orice elev.

Atunci când studiezi o limba străină este bine să ştii că, la fel ca vocabularul şi gramatica şi pronunţia cuvintelor într-o limba străină este importantă. Mulţi dintre cei care învaţă o limbă străină se confruntă, de obicei, cu anumite dificultăţi de pronunţie. Partea bună este că pronunţia poate fi îmbunătăţită prin câteva tehnici simple, dar care aduc rezultate importante.

Nu subestima niciodată acest aspect atunci când înveţi o limbă străină – până la urmă felul în care pronunţi cuvintele este foarte important în orice conversaţie.

Să înveţi să pronunţi cuvintele într-o limbă străină ca un vorbitor nativ este dificil, dar nu imposibil. Cu cât vei avea o pronunţie mai bună într-o limbă străină, cu atât cei cu care vorbeşti vor înţelege mai bine ce spui şi cu atât mai uşor îţi va fi şi ţie să îi înţelegi.

Iată câteva metode simple care te pot ajută să îţi îmbunătăţeşti pronunţia într-o limbă străină!

Ascultă şi înţelege

Înainte să începi să vorbeşti o limbă străină, încearcă să îi înţelegi sunetele şi ritmul. Poţi face asta ascultând cum vorbesc alte persoane respectiva limbă străină. Filmele, radioul şi emisiunile TV unde se vorbeşte în limba străină a cărei pronunţie doreşti să ajungi să o stăpâneşti îţi vor fi de ajutor.

Ascultarea activă

Primul pas pentru a ajunge să pronunţi corect un cuvânt într-o limbă străină este să auzi care este forma sa corectă şi clară. Aproape în orice limbă străină există sunete care se pronunţă mai dificil şi dacă nu observi diferenţele, atunci vei rămâne blocat încercând să memorezi nişte lucruri de care nu eşti sigur şi care sunt abstracte. De aceea, pentru a învăţa să vorbeşti corect o limbă străină este extrem de important să asculţi activ şi să îţi “antrenezi” urechea cu sunetele acesteia. De exemplu, filmele îţi poţi fi de mare ajutor pentru că poţi vedea expresii faciale, gesturi şi limbajul corpului ca parte a comunicării active într-o limbă străină.

Citeşte cu voce tare

O altă metodă pentru îmbunătăţirea pronunţie este să citeşti cu voce tare. Caută o carte captivantă în limba străină pe care o înveţi şi citeşte tare. Reţine că nu trebuie să vorbeşti repede ca sunetele să fie fluente, ci trebuie să pronunţi clar şi rar.

Vorbeşte cu tine

Odată ce începi să te simţi confortabil vorbind cu voce tare, atunci poţi să alternezi cititul cu voce tare cu vorbitul de unul singur în limba străină pe care o studiezi. Încearcă să pronunţi numele obiectelor care te înconjoară sau pe care le foloseşti, alcătuieşte fraze, pune întrebări şi oferă-ţi singur răspunsuri pronunţând cât mai clar şi curat cuvintele în limba străină pe care o înveţi.

Înregistrează-ţi vocea

Chiar dacă nu îţi place cum se aude vocea ta, aşa cum se întâmplă celor mai mulţi dintre noi, încearcă să te înregistrezi în timp ce pronunţi cuvinte în limba străină pe care doreşti să o vorbeşti la perfecţie. Acesta metodă dă rezultate şi te va ajuta să sesizezi singur greşelile de pronunţie pe care le faci.


Lasă un comentariu