Cum să treci ușor de la programul de vacanță la cel de școală

0

Vacanţa este pe sfârşite, iar zilele lungi şi frumoase de vară vor fi înlocuite cu zile pline de studiu şi teme care vin odată cu începerea şcolii.

Tranziţia spre un nou program trebuie pregătită din timp. Cu câteva săptămâni înainte să înceapă şcoala va trebui să îţi reintri în rutina pe care o aveai înainte de vacanţă. Mai exact, să începi să mergi la culcare mai devreme, chiar dacă te-ai obişnuit să te joci sau să te uiţi la filme până târziu în noapte, să îţi verifici programul pe care urmează să îl ai şi să cauţi şi alte metode care te pot ajuta să intri repede şi uşor în noul ritm.

Experţii în dezvoltare şi educaţie te sfătuiesc să îţi îndrepţi atenţia asupra a cinci aspecte importante pentru ca tranziţia de la vacanţa la şcoală să fie mai uşoară, respectiv somnul, dieta, activităţile, gândurile tale şi planurile de viitor.

Cu cel puţin o săptămână înainte de a începe şcoala este important să îţi reintri într-o rutină în legătură cu somnul. Organismul are nevoie să se adapteze la un nou program. De exemplu, va trebui să adormi la ora 9 pentru a te putea trezi fără probleme la ora 7, atunci când trebuie să mergi la școală.

Şi dieta are nevoie de o readaptare pentru a putea să faci faţă cu bine noului ritm în care vei intra. Dacă în vacanţa te-ai răsfăţat cu îngheţată, snacks-uri sau mâncare de la fast-food, acum va trebui să începi să mănânci echilibrat pentru a putea să ai energie pe tot parcursul zilei, să gândeşti bine şi să te odihneşti aşa cum trebuie.

Activităţile pe care le aveai înainte de vacanţă vor trebui reluate cu o săptămână sau două înainte să înceapă şcoala. Începe să scrii şi să citeşti cu cel puţin două săptămâni înainte să înceapă şcoală. Reluarea activităţilor într-un ritm mai lejer acum te va ajuta atunci când începe şcoală şi când va trebui să îţi dedici o mare parte din timp studiului şi temelor.

Citește și:   Prima zi la o nouă şcoală – cum te pregăteşti

Pune-ţi ordine în gânduri înainte de începerea anului şcolar. Aceasta este o etapă importantă a tranziţiei de la vacanţă la şcoală, pentru că are legătură cu aşteptările pe care le ai în noul an şcolar, dar și cu temerile şi fricile care te încearcă. Discută cu părinţii despre aşteptările pe care le ai, dar şi despre temerile tale înainte de a începe şcoala – vei vedea că odată ce ţi-ai împărtăşit aceste gânduri, o mare parte dintre dubiile pe care le ai vor dispărea şi odată cu ele şi temerile tale. Atitudinea pozitivă la începutul anului şcolar este extrem de importantă.

Planurile de viitor. Acum este momentul să îţi faci planuri de viitor, atât legate de şcoală, cât şi în legătură cu viitoarea vacanţă pe care o vei avea. În felul acesta, îţi va fi mai uşor să accepţi ideea că vacanţa mare a luat sfârşit!

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?