Exerciții care te ajută să descoperi științele sociale

0

Ştiinţele sociale se află, de câţiva ani încoace, pe lista de preferinţe a elevilor, mai ales a acelora care se pregătesc să opteze pentru o specializare la studiile superioare.

Ştiinţele sociale se aplică în multe domenii şi cu ajutorul câtorva trucuri simple poţi ajunge să îndrăgeşti extrem de mult acest domeniu.

Ştiinţele sociale devin interesante mai ales atunci când sunt prezentate cu o poveste şi pot fi de-a dreptul plictisitoare dacă sunt prezentate doar în termeni, date, cifre sau statistici. Din moment ce fiecare apreciază o poveste captivantă , recomandarea este să abordezi ştiinţele sociale dintr-o astfel de perspectiva. De exemplu poţi să abordezi ştiinţele sociale că o poveste interesantă despre modul în care s-a format poporul român. Atunci când începi să construieşti o poveste în jurul acestei idei vei ajunge să creezi experienţe, să înveţi o mulţime de lucuri din istorie, să studiezi cultura, să analizezi hărţi şi evenimente care au avut loc de-a lungul timpului.

Prin exerciţii simple pe care le poţi desfăşura în afară orelor de şcoală şi prin studiu şi documentare poţi ajunge foarte repede să înţelegi ştiinţele sociale pe care apoi să le aprofundezi cu plăcere în viitor.

Fă o scurtă cercetare asupra trecutului familiei tale şi a culturii în care s-au format înaintaşii tăi şi descoperă obiceiurile şi tradiţiile specifice.

Dacă ai ocazia, împărtăşeşte şi cu alţii tradiţiile şi obiceiurile pe care le-ai descoperit când ai studiat trecutul strămoşilor tăi. Compară apoi aceste tradiţii ale familie tale cu ale altor familii.

La fel de important este să dai tu viaţă unor alte obiceiuri în familie care se pot transforma în veritabile tradiţii care să se păstreze peste ani şi care să devină moştenirea pe care şi tu o laşi urmaşilor tăi.

Petrece-ţi timpul liber în compania membrilor familiei tale, cum ar fi bunicii sau străbunicii, ascultă-le poveştile interesante din copilăria lor şi compară-le cu experienţele pe care le-ai trăit tu până în acest moment.

Citește și:   Cuvântul zilei de 18 noiembrie 2015 - euristică

Vizitează muzee de istorie, case vechi care au poveşti deosebite şi clădiri care au reprezentat ceva în trecut. Profită de orice oportunitate pentru a vizita situri arheologice şi oraşe medievale.

Atunci când mergi într-o excursie stabileşte traseul pe hartă şi notează oraşele, judeţele sau ţările prin care treci.

Citeşte ziarele! Chiar dacă nu sunt colorate sau foarte atractive, ziarele te ajută să fii la curent cu evenimentele de actualitate şi, dacă ai ocazia, discută noutăţile cu unul dintre părinţi sau altcineva din familie.

La fel de important este în această perioada în care descoperi ştiinţele sociale şi încerci să le înţelegi foarte bine este să ai acces la studii de specialitate care să te ajute să înţelegi foarte bine lumea din jurul tău.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?