Exerciții care te ajută să vorbești în public fără teamă

0

Vorbitul în public, un lucru pe care trebuie să îl faci atunci când profesorul te scoate la tablă, te ascultă la oră sau când ai de susţinut un discurs în faţa colegilor, ori prezentarea unui proiect.

La şcoală, situaţiile în care ai nevoie să vorbeşti în faţa unei audienţe, fie ea şi formată din colegii tăi, sunt numeroase. Întrebarea care apare este: poţi face acest lucru, fără să ai emoţii, fără să te blochezi şi să fii coerent în ceea ce spui?
Vorbitul în public este o abilitate pe care o poţi stăpâni perfect doar exersând.

Dacă îţi doreşti să te simţi în largul tău când vorbeşti în public, încearcă următoarele exerciţii simple și amuzante. Acestea te vor ajuta să scapi de teamă, de trac şi să îţi dezvolţi foarte bine abilitatea de a vorbi în faţa unui grup care te ascultă.

Exerciţiul #1 – Viaţă imaginară a unui prieten

Poţi face exerciţiul singur acasă sau în faţă altor persoane (pot fi părinţii, bunici, fraţii etc). Alege-ţi un prieten şi începe să îl preziți, însă în loc să îl prezinţi aşa cum este în realitate, spune despre el o poveste imaginară. Acest exerciţiu te ajută să fii creativ, iar detaliile despre povestea prietenului tău te vor ajuta să te concentrezi pe ceea ce zici şi să nu mai observi ce se întâmplă în jur – un antrenament grozav pentru vorbitul în public.

Citește și:
Sfaturi neinspirate pe care uneori părinții le dau copiilor

Exerciţiul #2 – Momentul de improvizație

Roagă-i pe cei din jur să îţi dea o temă pe marginea căreia să improvizezi apoi. Poate fi un subiect, o propoziţie sau doar un cuvânt. Acest exerciţiu te va ajuta să scapi de teama de a vorbi în public ajutându-te să te pregăteşti pentru momentele neprevăzute, pentru întrebările la care nu te aştepţi, dar la care vei fi nevoit să dai răspuns.

Exerciţiul #3 – Imagini amuzante

Ţi se dă o imagine amuzată şi va trebui să realizezi o poveste în jurul ei. Acesta este tot un exerciţiu de improvizație foarte util. Testează la final şi părerile celor care te-au ascultat, pentru a vedea dacă au fost sau nu captivaţi de povestea din spatele fotografiei.

Exerciţiul #4 – Continuă povestea

Acesta este un exerciţiu pe care va trebui să îl faci împreună cu câţiva prieteni. Fiecare dintre cei care se vor implica în acest exercițiu vorbește un minut. Unul dintre cei care participă la acest joc, începe povestea. După ce minutul expiră, următorul continuă povestea.

Citește și:
Cum sa iei note mari la matematică? Învață din greșeli!

Evident, niciunul nu ştie ce va spune cel dinaintea lui şi tocmai aceasta este partea amuzantă a exerciţiului. Obiectivul jocului este acela de a face povestea să aibă un sens. Exerciţiul te va ajuta să îţi dezvolţi abilitatea de a asculta atent şi să fii suficient de creativ pentru a continua povestea şi a o face să aibă un înţeles.

Exerciţiul #5 – Fă o reclamă

Alege câteva obicte din cameră şi pune-le într-o sacoşă. Roagă pe cineva din casă să extragă la întâmplare un obiect. Apoi, ai la dispoziţie un minut să faci reclamă produsului care a fost extras şi să vorbeşti convingător despre el încât să îi faci pe cei din jur să şi-l dorească. Explică de ce este special şi de ce ar trebui cineva să îl cumpere.


Lasă un comentariu