Frica de matematică, o problemă frecventă

0

Frica sau anxietatea la matematică seamănă cu emoţiile pe care le are o persoană obişnuită atunci când trebuie să urce pe scenă! Acest tip de emoţii sunt provocate de frica de a nu se face de râs în faţa unei audienţe, teama de a uita o replică, teama de a nu fi judecat prea dur sau teama de a uita absolut tot ce aveai de spus. Frica de matematică seamănă cu un tip similar de anxietate. Teama că nu vei şti să rezolvi o problemă, teama că este prea difici sau teama de eşec care de cele mai multe ori izvorăşte din lipsa de încredere.

În foarte multe cazuri, anxietatea la matematică este provocată de teama de a uita totul şi de a eşua. Evident, cu cât mintea este setată să gândească în acest fel cu atât mai mari sunt şansele de a uita absolut tot.

De unde vine teama de matematică?

În multe cazuri frica de matematică provine din experienţele neplăcute. Multora dintre elevii care dezvoltă o fobie faţă de matematică li s-a prezentat această materie într-o manieră limitată din care nu au înţeles nimic. Din păcate, anxietatea pe care o au copiii faţă de această materie este şi din cauza acelor profesori care nu au un mod eficient de a preda la clasă, dar nu au nici un sistem de a evalua şi a acorda note elevilor în aşa fel încât să îi motiveze şi să îi facă să îndrăgească această materie.

O altă metodă care îi face pe elevi să deprindă o fobie faţă de matematică este cea prin care profesorii le cer să memoreze formule sau concepte fără că aceştia să le înţeleagă. În acest fel, matematica va fi foarte repede uitată şi nu e de mirare că în scurt timp panica şi fricile îl acaparează pe cel mic.

Pentru a scăpa de teama de matematică cea mai importantă condiţie este să o înţelegi. În momentul în care vei reuşi să înţelegi matematica, anxietatea va dispărea complet. Un rol important în acest proces îl are, desigur, şi profesorul de matematică ce predă la clasă.

Citește și:   Formula care te ajută să scapi de probleme şi să iei decizii bune

Mituri despre matematică

Fiecare om se naşte cu o genă a matematicii, chiar dacă realizezi sau nu acest lucru.

Matematica este pentru băieţi, fetele nu înţeleg această materie!

Matematica este complicată pentru cea mai mare parte a oamenilor.

Dacă partea creierului care se ocupă cu logica nu este punctul forte, nu vei înţelege niciodată matematica.

Există doar un sigur mod de a învaţă matematica.

Cum previi teama de matematică

  1. O atitudine pozitivă ajută de fiecare dată. Dacă atitudinea pozitivă este completată de metoda de predare potrivită a profesorului de matematică, atunci va fi bine!
  2. Pune întrebări şi fii hotărât să înţelegi matematica. Cere de fiecare dată explicaţii, demonstraţii şi chiar reprezentaţii grafice ale anumitor probleme de matematică.
  3. Exersează tot timpul, în special atunci când întâmpini dificultăţi.
  4. Dacă observi că rămâi în urmă şi sunt multe lucuri pe care nu le înţelegi, n-ar fi o idee rea să faci câteva ore de meditaţii.
  5. Perseverează şi nu uita că toată lumea mai greşeşte din când în când.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?