Înapoi la școală, înapoi la teme. Cum te acomodezi cu noul program

0

A început şcoala şi va trebui să te obişnuieşti cu ideea că în fiecare zi va trebui să îţi faci temele pentru ziua următoare. Chiar dacă nu este uşor să îţi formezi programul după vacanţ,  în care nu ai avut grija lecţiilor, trebuie să te adaptezi rapid şi să intri într-o rutină pentru a nu pierde startul încă de la începutul anului.

Poţi să te întorci la temele cu care erai obişnuit înainte să intri în vacanţă dacă vei urma câţiva paşi simpli. Şi încă ceva. Nu te întrista, nu eşti sigurul elev care se întoarce cu greu la teme şi la un program strict. Gândeşte-te însă că noul an vine cu provocări şi lucruri interesante, dar şi cu vacanţe în care vei face din nou doar ceea ce îţi doreşti. Până atunci, înapoi la teme.

În primele zile de şcoală urmează să primeşti orarul, să ţi se spună de ce alte lucruri vei avea nevoie şi cum se vor desfăşura lecţiile. Ca să te acomodezi cu noul program mergi împreună cu părinţii la cumpărături şi alege-ţi câteva obiecte care ştii că îţi vor face munca mai uşoară, dar mai ales mai plăcută. Creioane, pixuri, caiete cu personajele preferate pe copertă sunt mici detalii care te vor ajuta să te întorci cu drag la lecţii.

Foarte important este şi programul de somn în perioada în care încerci să te acomodezi cu noul an şcolar. Dacă în perioda vacanţei nu ai prea ţinut cont de ora la care ai mers la culcare, acum nu va mai fi posibil să procedezi la fel. Fixează-ţi un program şi ţine-te de el. Impune-ţi să termini temele şi de învăţat până la o anumită ora şi mergi la culcare la o oră potrivită, astfel încât să dormi suficient, să te odihneşti şi să poţi să te trezeşti uşor a doua zi dimineată. Foarte important! Mergi la culcare în fiecare zi la aceeaşi oră.

Citește și:   Glume despre şcoală

Stabileşte un loc în care îţi vei face temele. Dacă nu ai camera ta sau un birou la care să stai şi să scrii sau să înveţi, stabileşte împreună cu părinţii tăi un loc din casă care să fie dedicat temelor tale. Acolo oraganizează-ţi toate materialele de care ai nevoie, ai grijă să ai lumină suficientă, linişte şi să nu fie nimic în jur ce ţi-ar putea distrage atenţia de la lecţii.

Programează totul foarte bine. Va trebui să începi să respecţi un program pe care tot tu va trebui să îl faci. Estimează câte ore pe zi ai nevoie pentru a-ţi face temele, stabileşte un interval în care să te relaxezi aşa cum îţi doreşti, nu uita că ai nevoie şi de sport şi mişcare în aer liber, dar şi un program strict de somn. Temele trebuie să fie gata cât mai devreme şi în fiecare zi la aceeaşi oră. Nu uita că în acest timp vei face şi mici pauze, pentru o gustare sau pentru a te mişca puţin.

Organizează-ţi cu grijă proiectele pe care le ai de făcut. Atunci când ai de învăţat pentru un test anunţat sau când ai de făcut un proiect important pentru şcoală nu te apuca de studiu în ultimul moment. Planifică-ţi timpul cu mult înainte şi fă un calendar al activităţilor.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?