Învaţă să citeşti o carte „pe diagonală”!

0

Pentru început trebuie stabilit când este cazul să citeşti o carte „pe diagonală”, pentru că acesta nu trebuie să fie un obicei, ci doar o soluţie în anumite situaţii. Atunci când ai de citit o carte, trebuie să aprofundezi informaţiile pentru a o înţelege în totalitate.

Dar există şi momente în care vei fi îndreptăţit doar să răsfoieşti cartea. Un exemplu ar fi acela în care faci o documentare pe un anumit subiect şi ar fi practic imposibil să citeşti toate cărţile pe care le-ai găsit că fac referire la acesta.

Dacă în una dintre cărţile pe care le-ai găsit pentru documentare există şi un capitol mai extins cu privire la subiectul care te interesează, îl poţi citi doar pe acela, iar în rest mai poţi arunca doar o privire peste celelalte pagini din carte.

Cititul în diagonală mai este util atunci când ai citit cartea cu ceva timp înainte şi acum ai nevoie doar de o reîmprospătare a informaţiei. De exemplu, dacă ai citit carte anul trecut, iar la examenul final sunt şanse să îţi pice un subiect care poate avea legătură cu respectiva carte, atunci citeşte-o rapid pe diagonală, pentru că va da rezultate.

Cum se citeşte o carte „pe diagonală”

În primul rând analizează cuprinsul cărţii pentru că te va ajuta să îţi dai seama ce fel de informaţii vei găsi şi cum ar putea să te ajute. Poate nu te-ai gândit până acum la cuprinsul cărţii ca la o listă de indicii, dar exact acest lucru îl reprezintă numele fiecărui capitol. Va trebui să observi cu atenţie titlurile capitolelor pentru a înţelege cum este structurată cartea.

Vezi care este argumentul autorului

Dacă vorbim de o carte ce face parte din programa şcolară, autorul are probabil argumente cu privire la ceea ce a scris

Orice argument conţine două elemente: afirmaţia principală şi dovada. Când răsfoieşti o carte pentru a găsi ideea principala va trebui să cauţi o afirmaţie puternică, îndrăzneaţă

Citește și:   Mi se pare mie, sau citim un pic mai mult?

Găseşte ideea principală din fiecare capitol – fiecare capitol conţine un mesaj anume, iar dacă îl identifici, vei reuşi să prinzi ideea principală a cărţii chiar şi atunci când citeşti „pe diagonală”. Citeşte primele trei paragrafe ale fiecărui capitol pentru a descoperi ideea principală. De asemenea, citeşte ultimele câteva paragrafe, ideea principală a capitolului ar putea fi rezumată aici.

Încearcă să pătrunzi în înţelesul fiecărui paragraf pe care îl parcurgi, la fel cum faci atunci când citeşti o carte de la început până la sfârşit. Identifică afirmaţiile şi vezi cum sunt ele susţinute de argumente.

Citeşte două recenzii ale cărţii făcute de specialişti

Recenziile nu ar trebui să ţină locul unei cărţi pe care o citeşti, însă uneori acestea te pot ajuta să înţelegi mai bine o carte pe care o ai de citit. Atenţie, însă, la nuanţe – o recenzie făcută de altcineva ar putea conţine păreri şi puncte de vedere subiective, aşadar e recomandat să citeşti câteva recenzii diferite ale cărţii.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?