Lecții de viață învățate din sport

0

Sportul te ajută să faci mişcare şi să capeţi o condiţie fizică bună, să ai o sănătate de fier şi în principiu îţi aduce multe beneficii. Fără să îţi dai seama însă, sportul îţi oferă şi importante lecţii de viaţă care îţi vor folosi atât în activităţile de zi cu zi, dar mai ales în momentele cheie cu care te vei confrunta. Aşadar, sportul te pregăteşte pentru viaţă!

Este important cum îţi gestionezi timpul

Sportul, temele, responsabilităţile din familie, o viaţă socială plină înseamnă şi o bună planificare a timpului. Doar cei care îşi vor gestiona timpul înţelept vor putea să facă ceea ce şi-au propus, iar atunci când practici un sport îţi dai seama că timpul este preţios şi fiecare moment trebuie calculat cu atenţie pentru că poate face diferenţa între o victorie şi o înfrângere.

Muncă în echipă este importantă

Colaborarea este o componentă importantă în viaţă sportivului, chiar şi atunci când vorbim de sporturi individuale unde antrenamentele se fac tot cu ajutorul unor colegi sau prieteni. Atunci când faci un sport de echipă realizezi că aportul tău este important, uneori jocul poate depinde de tine şi vei da tot ce e mai bun.

Învaţă din greşeli

Sportul te învaţă că greşelile sunt o parte importantă din procesul de învăţare. Vei învaţă cum să îţi revii după o greşeală şi cum să eviţi să o mai repeţi în viitor, o lecţie valoroasă a vieţii de adult.

Nu trebuie să fii de fiecare dată cel mai bun

În sport, vor fi întotdeauna alţii care aleargă mai bine, care lovesc mai bine, care au o tactică mai bună. Până şi cei mai experimentaţi vor pierde uneori. Sportul te poate învăța că nu trebuie să fii întotdeauna cel mai bun, ci să joci bine sau să te distrezi.

Nu renunţa după un eşec

Orice sportiv de performanţă eşuează uneori. Dar sportul te poate învăţa să nu renunţi după un eşec. Sportul este despre perseverenţă, iar perseverenţa face parte din viaţă.

Citește și:   Cele 5 componente ale cititului pe care trebuie să le stăpânești bine

Munca şi antrenamentul sunt esenţiale

Sportul poate să îţi arate cum munca şi dedicarea pot duce la performanţă, regulă valabilă în orice domeniu şi aspect al vieţii. Sportul îţi va arăta încă de la primele antrenamente cât de uşor se poate transforma munca în rezultate spectaculoase, de la o condiţie fizică bună până la dezvoltarea unor noi abilităţi.

Viaţa nu e întotdeauna dreaptă

O lecţie grea, dar extrem de utilă! Sportul va reuşi să îţi amintească din când în când că viaţa nu e întotdeauna dreapta. Uneori o accidentare, alteori starea de spirit, ori pur şi simplu vremea pot influenţă rezultatul unui joc. Dar scuzele nu vor schimba niciodată scorul, iar acest lucru nu te învaţă decât să accepţi şi situaţiile mai puţin plăcute.

Îţi controlezi emoţiile

Starea emoţională joacă un rol important în orice meci. Atunci când faci sport de performanţă e important să înveţi să îţi controlezi temerile, furia, anxietatea pentru că emoţiile influenţează performanţa. Astfel, sportul te învaţă cât de important este să îţi controlezi emoţiile pentru a atinge rezultatele dorite.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?