Mituri despre matematică

0

Matematica este pentru mulţi elevi o meterie de coşmar. Unii copii ajung să deprindă o frică faţă de matematică şi este din ce în ce mai greu să ţină pasul cu această materie, să înveţe noţiuni, formule sau să rezolve probleme complexe.

Pe lângă această frică, există și câteva preconcepţii care ajung să îi blocheaze pe copii să îşi exploateze potenţialul la matematică.

Iată câteva mituri care îi împiedică pe copii să devină buni matematicieni!

  1. Trebuie să ajungi la rezultatul corect din prima încercare. Acest lucru este complet fals, pentru că mulţi ajung să revizuiască exerciţiile şi problemele şi să ajungă la rezultatul corect, deşi la prima vedere li s-a părut că a imposibil să găsească o rezolvare respectivei probleme.
  2. Trebuie să te fi născut cu un talent la matematică. O altă idee preconcepută este aceea conform căreia doar anumiţi oameni au abilitatea de a înţelege matematica. În realitate, cei mai mulţi dintre noi putem învăţa matematica şi chiar putem ajunge să o îndrăgim.
  3. Matematica înseamnă să făci calcule în minte, rapide şi corecte. Mulţi elevi şi nu numai, pun rezultatele slabe la matematică pe seama faptului că nu au o “minte matematică”. Acest lucru este complet fals pentru că cei mai mulţi dintre noi putem obţine rezultate remarcabile la matematică dacă avem încrederea şi interesul să dezvoltăm acea parte a creierului care procesează matematica.
  4. Dacă eşti bun la matematică nu trebuie să exersezi niciodată. Din contră, este foarte important să exersezi inteligent pentru a-ţi dezvolta abilităţile la matematică. Cei care îşi doresc să înveţe matematică cât mai bine vor trebui să împartă materia pe bucăţi pentru a-şi consolida fiecare noţiune și pentru a putea trece la următoarea.
  5. Tensiunea examenelor la matematică poate duce la eşec. În timp ce matematica este o ştiinţă exactă, elevii care s-au pregătit aşa cum trebuie pentru un test trebuie să fie relaxaţi şi să se concentreze pe rezolvarea problemelor. În felul acesta nu există riscul de a eşua la test sau examen, din contră.
  6. Matematică este plictisitoare. Mulţi elevi se feresc de matematică şi alte materii conexe pentru că sunt de părere că matematica este legată de fracţii, statistici, grafice, probleme şi exerciţii şi că nu este nicio şansă de a-ţi pune în valoare creativitatea şi propriile păreri. Însă, aceştia nu ştiu că atunci când începi să analizezi o problemă de matematică ai de multe ori nevoie de intuiţie şi chiar de abilităţi artistice.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?