Problemă de fizică: Poţi să aprinzi becul?

0

Dispuneţi de un beculeţ de 6 volţi, montat într-un soclu şi o baterie de 9 volţi? Pentru a alimenta becul şi a-l face să lumineze trebuie să reduceţi voltajul curentului.

În acest scop aveţi la dispoziţie următoarele materiale: un fir de aluminiu, unul de cupru şi unul de fier, fiecare având lungimea de o jumătate de metru, un creion-pix, un stilou, o sticluţă cu cerneală, un creion obişnuit, 4 fire de sonerie lungi, având fiecare lungimea de 25 cm şi un briceag.

Puteţi realiza un curent redus, necesar pentru aprinderea beculețului, folosind numai unele dintre aceste materiale? Cum va trebui să procedați?

Există două posibilităţi:

1. Se scoate mină de la creion sau pix sau 2. Se taie creionul şi se îndepărtează partea lemnoasă, păstrându-se numai mina.

Oricare dintre aceste mine poate fi folosită că rezistenţă. La capetele ei se leagă câte un fir, după care un fir se leagă la bec, iar altul la un pol al bateriei. Un al treilea fir se leagă între baterie şi bec. Mișcând firele pe mînă creionului se obţine o variere a voltajului. Astfel, a fost improvizat un mic reostat, adică o rezistenţă variabilă.

Dar ce facem cu restul materialelor? Nimic. Ele au fost date în plus, pentru a vă verifica perspicacitatea.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?