Secretul ca să înveţi orice: sfatul lui Albert Einstein pentru fiul său

0

Albert Einstein, fizicianul care a revoluţionat cursul omenirii prin teoria relativităţii, a lăsat multe alte lucruri extrem de valoroase urmaşilor săi.

Unul dintre cele mai importante sfaturi despre învăţătură şi pasiuni îi aparţine şi a fost aşternut într-o scrisoare pe care acesta i-a trimis-o fiului său şi care a rămas peste timp la fel de importantă şi actuală.

În 1915, la vârstă de 36 de ani, Einstein locuia în Berlinul sfâşiat de război, în timp ce familia lui, Mileva, soţia sa şi cei doi fii, Hans Albert şi Eduard “Tete”, stăteau la Zurich, un oraş mult mai sigur în acele vremuri.

Pe 4 noiembrie în acel an, după ce a terminat de scris cele două pagini ale lucrării sale despre teoria relativităţii, ce avea să îl facă parte a istoriei omenirii şi o celebritate la nivel mondial, Einstein îi scrie fiului sau Hans Albert, în vârstă de 11 ani o scrisoare.

Scrisoare a rămas posterităţii, alături de alte rânduri celebre adresate de personalităţi importante copiilor lor. Această scrisoare pe care Albert Einstein o scrie către fiul sau este şi va fi valabilă pentru orice generaţie şi de acum înainte. În scrisoare Einstein îi dă fiului său unul dintre cele mai importante sfaturi pentru viaţă pe care un părinte îl poate da copilului său .

Einstein, care se mândreşte cu realizările sale intelectuale evidente, vorbeşte despre creativitate ca fiind combustibilul pentru motorul intern de învăţare al oamenilor.

Dragul meu Albert,

Ieri am primit scrisoarea ta dragă şi am fost foarte fericit. Mă temeam deja că nu îmi vei mai scrie niciodată. Mi-ai spus când am fost la Zurich, că te simți ciudat când vin acolo. De aceea cred că ne-am putea reuni mai bine, în alt loc, unde nimeni nu poate să ne stânjenească confortul. Oricum, voi face tot posibilul ca în fiecare an să petrecem o lună împreună, pentru ca tu să vezi că ai un tată care este mândru de tine și care te iubește.

Vei putea învăţa o mulţime de lucruri bune şi frumoase de la mine, pe care nimeni altcineva nu ți le poate oferi.

Acum, când am realizat atâtea prin muncă, îmi doresc să fiu “acolo” nu doar pentru străini, ci în mod special pentru fii mei. Zielele acestea am definitivat una dintre cele mai frumoase lucrări din viaţa mea, când vei creşte, îţi voi povesti mai multe despre ea.

Sunt foarte încântat de faptul că lecţiile de pian îţi aduc bucurie.

Acestea şi tâmplăria sunt cele mai bune preocupări pentru vârsta ta, mai potrivite și decât şcoala. Acestea sunt lucrurile care se potrivesc unui tânăr de vârsta ta. În special, lecţiile de pian care îţi fac plăcere, chiar dacă profesorul tău nu este de acord.

Acesta este modul prin care înveţi cel mai uşor, atunci când faci ceva cu atât de multă plăcere, încât nici nu îţi dai seama când trece timpul. Eu am momente în care sunt atât de implicat în muncă mea încât uit şi de masa de prânz.

Fii alături de Tete pe care îl sărut,

Tata

Salutări mamei

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?