Tehnici ca să citești mai rapid

0

Exersează şi vei reuşi să citeşti mai repede! Aceasta este soluţia pentru cei care îşi doresc să deprindă această abilitate extrem de utilă pe măsură ce materia de la şcoală devine tot mai complexă. Să înveţi să citeşti mai repede te va ajuta enorm mai ales atunci când înveţi pentru şcoală.

Ce trebuie să faci ca să poţi să îţi măreşti viteza cu care citeşti? Iată câteva tehnici care te-ar putea ajuta.

  1. Nu mai citi în gând – adică nu mai încerca să auzi cuvintele pe care le citeşti rostindu-le în cap. Mulţi pronunţă cuvintele pe care le citesc, fie şoptit fie şi le spun în gând. Acest obicei se numeşte subvocalizare şi este una dintre problemele care îngreunează cititul. Dacă scapi de subvocalizare, vei reuşi să îţi dublezi sau chiar triplezi viteza cu care citeşti.
  2. Nu mai citi cuvânt cu cuvânt. Un alt motiv care încetineşte viteza cu care citeşti este citirea individuală a fiecărui cuvânt. În schimb ai putea să citeşti pe bucăţi, scanând o propoziţie sau frază de la un capăt la altul. Creierul are această abilitate, de a umple “spațiie” libere cu informaţii. În acest fel, poţi înţelege în întregime un text în timp ce citeşti doar o parte dintre cuvintele pe care le conţine. Acest lucru accelerează foarte mult cititul.
  3. Evita mişcările inutile ale ochilor. Mai ales atunci când învaţă să citească, copiii au tendinţa de a urmări fiecare literă şi fiecare cuvânt în parte ceea ce îi face să îşi mişte foarte mult ochii pe text. Pe parcurs, odată cu experienţa, acest obicei trebuie să dispară pentru că ochiul are capacitatea de a citi mai mult decât un cuvânt odată, mai exact poate cuprinde 5 sau 6 cuvinte, ceea ce face ca cititul să fie mai rapid.
  4. Evită să reciteşti. Uneori se întâmplă să reciteşti o frază sau un paragraf de mai mai multe ori, din mai multe motive. Fie atunci când ai sărit un rând, fie că nu au înţeles ideea din textul pe care l-ai citit. Încearcă să eviţi aceste situaţii pentru că îngreunează cititul.
  5. Nu te lasă distras de ce este în jur. Unul dintre motivele care îngreunează cititul este mediul în care se desfăşoară această acţiune. Atunci când vrei să citeşti repede şi să reţii cât mai multe din ceea ce citeşti va trebui să scapi atât de ceea ce te distrage în exterior, dar şi în interior. Evita locurile unde este gălăgie sau unde televizorul este pornit şi alege un loc liniştit în care să te poţi concentra asupra cititului. De asemenea, atunci când te aşezi să citeşti va trebui să alungi alte gânduri sau probleme care îţi trec prin minte pentru că nu te vei putea concentra asupra cititului.
Citește și:   Cum a apărut tradiția bradului de Crăciun

.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?