Trucuri care te ajută să previi blocajele mentale atunci când înveţi

0

Blocajul mental – un termen desprins din cărţile de psihologie, dar în acelaşi timp şi un termen care descrie o stare emoţională din ce în ce mai frecventă, chiar şi în rândul elevilor. Stresul, oboseala, volumul mare de studiu, exigenţa unor profesori, dificultăţile care apar la anumite materii, toate acestea se pot trasnforma în factori care provoacă blocajul mental.

Atunci când nu eşti sigur cum să avansezi cu un proiect cel mai simplu este să amâni până când poţi să îl duci la bun sfârşit sau, în cel mai rău caz, să renunţi lăsând loc astfel frustrărilor. În loc să spui că “nu se poate” sau că “este prea greu” poţi aplica câteva strategii care te pot ajuta în momentul în care pare că te loveşti de un zid, dar care este de fapt un blocaj mental.

Ridică-te din faţa computerului

Atunci când simţi că te-ai blocat şi nu te simţi în stare să mai faci ceva sau să gândeşti limpede, lasă internetul şi ridică-te din faţa calculatorului. Tocmai accesul la prea multe informaţii şi la o mulţime de instrumente digitale te pot împinge spre blocajul mental. O soluţie ar fi să înlocuieşti pentru câteva ore laptopul sau tableta cu pixul şi coala de hârtie. Acest lucru te va ajuta să îţi relaxezi mintea prin faptul că te vei concentra pe lucrurile simple, de bază şi te va face să cauţi soluţii practice.

Schimbă locul

Dacă faci o schimbare în mediul în care lucrezi sau studiezi de obicei te va ajuta să îţi lipezesti gândurile. Atunci când petreci mult timp în acelaşi spaţiu, la acelaşi birou vei observa că după o perioadă nu vei mai fi productiv. Poţi încerca, de exemplu, să studiezi în natură.

Locul de studiu trebuie să fie curat

Dacă în camera ta sau în încăperea în care de obicei înveţi este dezordine, nu te aştepta să obţii rezultate prea bune la şcoală. Atunci când în jur este dezordine, toate obiectele lăsate la întâmplare te vor face să te concentrezi asupra lor şi nu te vei mai putea concentra pe ceea ce ai de învăţat. De asemenea, nu te vei simţi confortabil şi relaxat pentru a putea învăţa.

Citește și:   Mottoul de miercuri 11

Vizionează un film

Ţi s-a întâmplat până acum să mergi la un film şi când ajungi acasă să te simţi plin de energie? Această strategie dă rezultate în cele mai multe cazuri şi este folosită de mulţi dintre cei care simt nevoia să se deconecteze şi să depăşească blocajul mental care îi împiedică să facă progrese, să înveţe, să memoreze informaţii.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?