Trucuri inedite care îți stimulează inteligența

0

Deşi mulţi cred că inteligenţa este doar caracteristică celor cu un IQ mare, există câteva metode care pot stimula abilităţile cognitive. Cu alte cuvinte putem deveni mai deştepţi dacă apelăm la câteva trucuri, unele dintre ele de-a dreptul inedite.

Caută noutatea în orice

Pentru a crea noi căi neuronale şi pentru consolidarea creierului, este important să incluzi în continuu noi experienţe şi informaţii în viaţa ta. Sunt lucruri şi momente care îţi pot părea inutile, dar care în final se vor dovedi a avea un rol foarte important.

Vizitează locuri noi

Descoperă continuu locuri noi, fie că e vorba de o librărie cu un concept inedit, ori fie că găseşti un alt drum să ajungi la şcoală sau că pleci într-o călătorie în altă ţară, deplasările fac bine creierului.

Citeşte şi fii mereu ancorat în realitate

Cititul şi informarea permanentă sunt două obiceiuri care fac bine creierului pentru că îl ţin activ în permanență. De asemenea, un obicei zilnic foarte bun este să procesezi şi să treci informaţiile printr-un filtru personal.

Citeşte cărţi

Cititul cărţilor este una dintre metodele de bază prin care se facilitează activitatea creierului. Cititul atrage după sine un vocabular nou, însuşirea corectă a regulilor gramaticale şi un mod elegant de a alcătui propoziţii.

Oferă-ţi provocări

Prin concentrare şi antrenament, creierul ne poate surprinde de multe ori. Atunci când te subestimezi nu faci altceva decât să îţi pui piedici singur şi să te afli departe de a atinge succesul la care visai. Atunci când oamenii încep să creadă în puterile lor, de cele mai multe ori îşi depăşesc limitele.

Atunci când ai o problema întreabă-te de 5 ori “de ce”

Una dintre cele mai întâlnite metode de a rezolva o problemă este să te întrebi de 5 ori “de ce” – în acest fel începi să descoperi care este cauza problemei. Atunci când îţi pui o întrebare, obligi creierul să intre în acţiune pentru a căuta un răspuns. În loc să îţi faci griji în legătură cu o problemă, întotdeauna începe să te întrebi “de ce”.

Citește și:   Top 40 cei mai inteligenţi oameni din istorie

Evită tehnologia atunci când vrei să îţi ţii creierul în formă

În ziua de azi, tehnologia face minuni şi este imposibil să mai trăim fără ea, dar uneori, tehnologia reduce capacitatea creierului de a găsi o rezolvarea pentru o problemă, de a se adapta la un mediu nou sau de a rezolva până şi cele mai banale probleme de matematică. Lasă creierul să lucreze în locul tehnologiei!

Desenează

Nu trebuie să fii artist pentru a aprecia beneficiile desenului, care cultivă într-un mod unic şi de-a dreptul special activitatea creierului. La fel ca şi desenul, pictură “hrăneşte” aceeaşi zona a creierului.

Scrie

Scrisul încurajează dezvoltarea vocabularului, gramatica şi utilizarea sintaxei într-un mod potrivit. Scrisul ajută creierul să memoreze informaţii şi cultivă abilităţile de memorare.

Vorbeşte cu oameni interesanţi

Nu există doi oameni care să aibă aceeaşi experienţă de viaţă. Fiecare interpretează informaţia într-un mod unic, stochează diferit amintirile şi fac faţă provocărilor de zi cu zi în felul lor. De aceea interacţiunea cu oameni interesanţi care au poveşti şi experienţe diferite este necesară pentru sănătatea creierului.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?