Cartonaşul anunţat

0

Pentru jocul “Cartonaşul anunţat” sunt necesare 4-5 pachete de cărţi de joc asemănătoare celor pentru “Păcălici” sau pentru alte jocuri cu cărţi . Acestea pot fi însă confecţionate astfel: Se execută patru serii de câte 15 cartonaşe egale că formă şi dimenisiuni.

Cartonaşele fiecărei serii se numerotează de la 1 la 15. Apoi, deasupra numerelor din fiecare serie se scrie câte o literă: pentru prima serie litera A, pentru a doua litera B, urmate de C şi D. Un joc complet se compune, aşadar, din 60 de cartonaşe repartizate pe patru serii a câte 15 numere.  Este necesar câte un joc complet pentru fiecare jucător.

Cum se joacă:
În primul rând se desemnează un arbitru. În faţă fiecărui jucător se aşază pachetul cu cartonaşe. Arbitrul va lua pachetul său, din care va extrage un cartonaş pe care îl va anunţa, de exemplu B 12.

Imediat jucătorii caută în propriile pachete cartonaşul anunţat şi numai cel care îl găseşte primul are voie să îl scoată din joc şi să îl aşeze separat, în dreapta sa ca şi arbitrul. Jocul continuă astfel de 21 de ori.
La sfârşit vor fi numărate cartonaşele extrase de fiecare jucător, fiind declarat câştigător cel care are mai multe bucăţi găsite corect.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?