Palindromuri

0

Palindromuri este un joc la care participanţii trebuie să găsească anumite cuvinte sau să formuleze propoziţii, care, citite atât normal, cât şi de la dreapta spre stânga, să dea grafic acelaşi cuvânt, de exemplu: cuc, aşa, unu; sau: “Ana cară cana” etc. (Literele ă şi â sunt considerate egale cu a; de asemenea î este egal cu i).

Alcătuirea unei liste mări cu astfel de cuvinte este relativ uşoară dacă se foloseşte dicţionarul limbii române.

Este însă nevoie de multă perspicacitate şi perseverenţă pentru a forma grupuri de cuvinte, cum sunt “Jalba la Blaj” sau “la bal la Caracal” , propoziţii simple sau dezvoltate.

Jocul poate fi organizat începând cu două persoane, care trag la sorţi litera de începere a cuvintelor sau numărul de litere din care trebuie să fie compuse acestea.

Pot fi organizate şi concursuri cu mai mulţi participanţi sub îndrumarea unui arbitru. În acest caz va fi acordat un punctaj sporit progresiv pentru cuvintele formate dintr-un număr mare de litere şi pentru propoziţii, fiindcă este destul de uşor să fie găsite cuvinte formate din trei litere, dar foarte dificil se întâlnesc cuvintele din şapte sau nouă litere.

Astfel, vor fi ancordate: un punct pentru cuvintele formate din trei litere, două puncte pentru cele din cinci litere, patru puncte pentru cele din şapte litere şi şase puncte pentru cele alcătuite din nouă litere sau mai multe, ori pentru grupuri de cuvinte sau propoziţii.

Iată şi un exemplu.

Apa, ara, coc, mim, rar, sos, tot.

Anina, capac, cojoc, cazac, caiac, cipic, monom, rotor, radar, taxat.

Aniline

Aerisirea

– Ai fost, Sofia?

Acul tău l-a luat Luca.

– Dragă Lipane, Gelu culege napi la gard.

Iepuraşul, uşa rupe-i!

Ele fac cafele.

Ele ne seduc cu desenele.

La mal era mare apă (apa era mare la mal).

Generalul are neg.

Ion ară fără noi.

Citește și:   Joc cu obiecte pentru a exersa adunarea

Sava lasă masa la vas!

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?