Probleme de logică: găseşte drumul şi împarte portocalele

0

Găsiţi răspunsul corect la cele două situaţii.

  1. Vreţi să ajungeţi la Bacău şi călătoriţi pe un drum care, la un moment dat, se desparte în două direcţii. În dreptul fiecărei direcţii se găseşte câte un om. Unul dintre ei spune întotdeauna numai adevărul, iar celălalt răspunde numai cu o minciună la fiecare întrebare. Voi cunoaşteţi această situaţie, dar nu ştiţi care dintre cei doi este mincinosul şi care cel ce răspunde corect. Cu toate acestea aveţi neapărat nevoie să întrebaţi pe unul dintre ei care este drumul bun pe care trebuie să mergeţi spre Bacău. Ce întrebare trebuie să adresaţi, indiferent căruia dintre cei doi oameni, pentru ca din răspunsul lor să aveţi certitudinea că răspunsul ce-l veţi primi vă va pune pe drumul cel bun?

Iată încă o situaţie care are nevoie de rezolvare:

  1. V-aţi dus în vizită la doi fraţi şi aţi luat cu voi o pungă în care sunt patru portocale cu gândul să le împărţiţi în mod egal. Cei doi mai aveau însă în vizită un var şi astfel a apărut următoarea dilema: cum să împărţiţi cele patru portocale la trei copii, fără a tăia nicio portocală (şi…niciun copil!), în aşa fel încât niciunul să nu primească mai mult decât ceilalţi?
Răspunsuri
1. Întrebarea pe care trebuie să o puneți este: “Ce mi-ar răspunde amicul dumitale dacă l-aş întreba: drumul pe care te afli duce la Bacău?”. Apoi trebuie să faceţi exact contrariul celor spuse în răspunsul pe care îl veţi primi. De ce? Gândiţi-vă singuri, luând pe rând cele două alternative.
2. Veţi da fiecărui frate câte o portocală şi vărului două portocale. În acest fel el nu va primi mai mult decât ceilalalți…adică decât amândoi. Este vorba de un joc de cuvinte cu care veţi putea “păcăli” pe mulţi. Succes!

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?