Testul bilelor albe

0

Testul bilelor albe îţi va pune logica la grea încercare. Se spune despre acest exerciţiu de perspicacitate că îi pune în dificultate pe 95% dintre cei care încearcă să dezlege misterul. De la început trebuie să ştii că nu există nicio capcană sau un truc la mijloc şi Testul bilelor albe se rezolvă doar prin capacităţile logice ale fiecăruia care răspund provocării.

Iată enunţul:

„Se dau 8 bile albe, total identice ca aspect. Una dintre ele este diferită ca greutate, mai grea sau uşoară cu 2 grame.

Având la îndemână o balanţă, să se găsească din numai două cântăriri ce bilă este diferită”.

1.Pui câte 3 bile în fiecare din talerele balanţei. Dacă rămân în echilibru e clar că 1 din cele două bile rămase e cea mai grea/uşoară. Pui şi acel rând de bile peste cele 3 şi astfel ştii care e cea pe care o cauţi.

2. Pui câte 3 bile în fiecare din talerele balanţei. În cazul în care în unul din talere se va afla bila mai grea sau mai uşoară, e clar că talerul se va înclina. Astfel, din cele 3 bile pui pe cele două talere câte o bilă. Dacă există echilibru, e clar că bila rămasă e cea căutată. Dacă se înclină unul dintre talere e clar că cea căutată e pe taler.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?