“Pătratul magic”, exerciţiul matematic vechi de mii de ani

2

Acest joc este cunoscut sub denumirea de “pătrat magic” şi este un exerciţiu matematic vechi de mii de ani. Chinezii inventaseră şi practicau aceste exerciții matematice cu 5000 de ani înaintea erei noastre. Pătrăţelele magice indiene, vechi de peste 2000 de ani, sunt, de asemenea, la fel de cunoscute.

Iată în ce constă un astfel de pătrat magic. Pătratul magic constă în aşezarea unor cifre şi numere în căsuţele unui pătrat cu latura de 3, 4, 5 sau 6 pătrăţele astfel încât sumele lor, pe oricare rând vertical, orizontal sau pe cele două diagonale mari să fie mereu aceeaşi.

Iată, de exemplu, unul dintre cele mai vechi şi mai simple pătrate magice de provenienţă chineză:

4 9 2

3 5 7

8 1 6

În acest exemplu sunt folosite cifrele de la 1 la 9, luate o singură dată şi aranjate astfel încât suma lor pe fiecare şir orizontal, vertical sau pe cele două diagonale să fie egală cu 15.

Cu siguranţă, acum ştii şi tu să construieşti un astfel de pătrat magic, aşa că poţi încerca următoarele exerciţii:

  1. Aranjează toate cifrele şi numerele de la 1 la 16, luate fiecare câte o singură dată, în cadrul unui pătrat cu latura compusă din 4 pătrăţele, astfel încât să obţineţi pe oricare rând vertical, orizontal şi pe cele două diagonale suma egală cu 34.
  2. Procedați în mod asemănător cu cifrele şi numerele de la 1 la 25, aşezate într-un pătrat cu latura alcătuită din 5 pătrăţele, astfel încât să obţineţi mereu o sumă egală cu 65.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?