Problemă de algebră. Calculează câți bani ai avut

0

Următoarea problemă ţi se va părea complicată la prima vedere, dar este totuşi foarte simplă, dacă îţi dai seama care este cea mai bună metodă prin care poţi afla rezultatul.

În oraş există un cazino care are 4 intrări. Să presupunem că avem porţile A, B, C şi D. De fiecare dată când intri în cazino, trebuie să plăteşti 5 dolari şi de fiecare dată când ieşi din cazino va trebui să dai, din nou, 5 dolari. De asemenea, suma de bani pe care o ai la tine se dublează de fiecare dată când intri în cazino. De exemplu, dacă ai 5 dolari, atunci aceştia vor deveni 10 dolari. Va trebui să intri în cazino prin poarta A, să ieşi prin poarta B, să intri din nou în cazino prin poarta C şi în cele din urmă să ieşi prin poarta D.

Acum, calculează câţi bani ar trebui să ai la tine când intri în cazino ca atunci când vei ieşi definitiv pe poarta D, să nu mai ai niciun ban?

În loc să ghiceşti care este suma de bani pe care ar trebui să o ai, cel mai bine încearcă să rezolvi această problemă folosind formule matematice.

Să spunem că suma de bani pe care o iei cu tine în cazino este “X”.

Atunci când intri în cazino prin poarta A, vei cheltui 5 dolari, astfel suma devine (X-5).

Suma aceasta se dublează în interior şi va deveni 2(X-5), adică, 2X-10.

Acum, vei ieşi prin poarta B şi atunci vei plăti din nou 5 dolari. Aşadar, suma devine acum (2X-10-5), care este (2X-15).

Acum intri din nou în cazino prin poarta C şi cheltuieşti 5 dolari. Astfel suma (2X-15) devine (2X-15-5), care este (2X-20).

Din moment ce eşti din nou în interior, suma (2X-20) se dublează din nou, de exemplu 2(2X-20) care este (4X-40).

De această dată, vei ieşi pentru ultima dată pe poarta D şi vei plăti 5 dolari. Deci, suma este (4X-40-5), care este (4X-45).

Acum, condiţia era ca atunci când părăseşti cazinoul, să nu mai ai niciun ban în buzunar. Aşadar, restul de bani pe care îi ai acum, adică (4X-45) ar trebui să fie egal cu 0.

Rezultatul final îl vei calcula astfel: 4X-45=0; 4X=45; X=45:4; X=11,25.

Aşadar, va trebui să ai 11,25 dolari când intri în cazino pentru a avea 0 dolari atunci când ieşi ultima dată din cazino.


Lasă un comentariu