Trucuri utile pentru a face rapid calculele matematice

0

Cel mai simplu mod de a stăpâni calculele matematice cu numere mari este să înveţi câteva „scurtături”. Dacă îţi aminteşti următoarele trucuri nu vei mai avea nevoie de un calculator pentru a rezolva calcule complicate

Înmulţirea cu 5

Înmulţirea cu 5 este simplă. 5 este jumătatea lui 10, aşa că de fiecare dată înmulţeşte numărul cu 10, apoi împarte rezultatul la doi. Acelaşi truc se poate aplică şi în cazul împărţirii. Dacă trebuie să împărţi un număr la 5, împarte-l mai întâi la 10 şi apoi la 2.

Diviziunea

Când ai nevoie să ştii dacă un număr este factor de 3, adună toate cifrele. Dacă rezultatul are mai mult de o cifră, adună-le din nou. Dacă se termină cu 3, 6 sau 9 atunci numărul este factor de 3.

Rotunjirea

Dacă trebuie să faci o adunare cu numere mari e mai uşor să rotunjeşti unul dintre numere până la cel mai apropiat zece.  Adica, creşti sau scazi numărul până când se termină cu 0. Apoi, când ai terminat problema, elimină numărul pe care l-ai adunat sau scăzut.

Înmulţirea cu 11

Înmulţirea cu 11 este foarte uşoară, pentru că 11 este 10 plus 1. Tot ce trebuie să faci este să multiplici numărul cu 10 apoi să îl aduni la rezultat.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?