Cât de multe știi despre râurile României?

0

Din puncte de vedere hidrografic, România este o țară bogată în râuri și ape curgătoare care străbat teritoriul țării noastre și înfrumusețează peisajele spectaculoase pe acolo pe unde trec. Cel mai important râu din țara noastră este fluviul Dunărea.

Dunărea este al doilea fluviu din Europa ca dimensiuni și debit după Volga, având 2860 de km lungime, dintre care 1 075 km se află în România. Dunărea izvorăște din munții Pădurea Neagră și traversează zece țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina și are afluenți în alte 7 țări. Trece prin 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Dar în afară de Dunăre, România se mai mândrește și cu alte râuri importante.

Dacă te pasionează geografia, atunci următoarele întrebări despre râurile din țară noastră sunt potrivite pentru tine.

1.Care este râul cu cel mai mare debit din România?
a) Siret
b) Jiu
c) Olt
2.Din ce munți izvorăște râul Olt?
a) Munții Giurgeu
b) Munții Hasmas
c) Depresiunea Făgărașului
3.Care este cel mai întins râu din România?
a) Prut
b) Olt
c) Mureş
4. Unde se varsă râul Siret?
a) Prut
b) Bistriţa
c) Dunăre
5. În ce apă se varsă râul Târnava?
a) Olt
b) Mureş
c) Dunăre
6. Care este râul din România care are cele mai multe hidrocentrale?
a) Olt
b) Mureș
c) Someș
7. În ce apă se varsă râul Mureş?
a) Dunăre
b) Olt
c) Tisa
8. Din ce munți izvorăște râul Argeș?
a) Munţii Făgăraş
b) Munţii Bucegi
c) Munţii Giumalău
9. Care dintre următoarele râuri se varsă în Marea Neagră?
a) Prut
b) Nistru
c) Argeș
10.Ce lungime aproximativă are râul Olt?
a) 960 kilometric
b) 615 kilometri
c) 550 kilometri

1. a
2. a
3. c
4. c
5. b
6. a
7. c
8. a
9. b
10. b

loading ads...
Distribuie:

Lasă un comentariu