Test de istorie pentru avansați

0

Răspunde la următoarele întrebări şi testează-ţi cunoştinţele despre istoria românilor.

  1. Din perioada anilor 940-965 datează prima menţiune documentară privind o aşezare medievală orăşenească pe teritoriul Moldovei, sub numele de Maurokastron (cetatea antică Greco-romană Tyras). Care este numele românesc al acestei cetăţi?
  2. Prima menţiune despre românii din nordul Dunării într-o lucrare de istorie universală, intitulată “Podoaba istoriilor” (scrisă între anii 1049-1054), atestă existența pe o parte a teritoriului actual românesc a unei populaţii creştine deosebită de slavi şi maghiari. Cine este autorul acestei lucrări?
  3. În “Geographia” sa, scrisă pe la mijlocul secolului al XIII-lea, un doctor armean semnalează prezenţa românilor în nordul Dunării. Cine este autorul acestei lucrări?
  4. În secolul al XIII-lea se construieşte pe Dunăre o puternică cetate de piatră, dezvoltându-se aici şi un centru religios ilustrat prin mai multe biserici, de care sunt legate începuturile arhitecturii medievale din Ţara Românească. Cum se numeşte azi locul respectivei cetăţi?
  5. În secolul al XIV-lea a avut loc lupta de la Posada, în care oastea ungară ce se retrăgea spre Transilvania a fost înfrântă de oastea lui Basarab I, care a provocat grele pierderi invadatorilor; însăşi viaţa regelui agresor – Carol Robert – a fost în primejdie. Victoria de la Posada a marcat independenţa Ţării Româneşti! În ce an a avut loc această vestită bătălie?
1. Cetatea Albă;
2. Geograful persan Gardizi;
3. Vardan;
4. Drobeta –Turnu Severin;
5. 9-12 noiembrie 1330.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?