Iepurașul șchiop de Irimie Străuț

0

Iepurașul Rilă-Smucilă n-a prea învățat din cele ce odată i s-au întâmplat, când regulile de circulație nu le-a respectat. Într-o seară, mi se pare, a făcut o poznă și mai mare… A văzut trecând pe lângă el prin sat o căruță pe șosea și s-a agățat de ea.

Noroc că l-a zărit căruțașul și a oprit căruța, altfel ar fi căzut sub roată și închipuiți ce era să pață…

Dar nici această întâmplare nu l-a învățat minte și s-a ținut de pozne înainte. Când a trecut pe drum un tractor cu remorcă, de un oblon iar s-a agățat și cum tractoristul nu l-a văzut, mărind viteza, drept într-un șanț l-a aruncat. De aici, amețit și cu cojocelul de noroi mânjit, Rilă Smucilă abia s-a mai sculat , dar minte… tot n-a câștigat. Și așa s-a întâmplat că și de un camion s-a agățat și camionul l-a trântit în drum, pe asfalt.

Noroc că nu trecea atunci, pe acolo, nicio mașină, că l-ar fi călcat, fără ca șoferul să aibă vreo vină. Dar nici bine iepurașului nu i-a umblat, că de jos, din drum unde fusese aruncat, de loc nu s-a mai sculat. Au sărit trecătorii și l-au ridicat și atunci toți au văzut că iepurașul are piciorul rupt. I-au pus piciorul în ghips ca într-o cizmă de var și de atunci se tinguie cu amar, că a ajuns un iepuraș șchiop, care nu mai poate alerga deloc. Și altora să le fie învățătură de minte, acum el îi spune fiecărui prieten ce bine e să fii cuminte, să respecți regulile de circulație și cele spuse de cei mari, să nu te agăți nici de căruțe, nici de mașini, nici de tractoare, nici de tramvai, că altfel, vai-vai! vezi ce poți să pătești și câte mai pătimești.

Citește și:
Invatatura stancutelor (E. Jianu)

A se sublinia:

– Să vadă copiii întâmplarea iepurașului , urmările periculoase pentru viață când se agață de vehicule (copiii nu trebuie să se agațe de vehicule).


Lasă un comentariu