Leul si catelusa, de Lev Nikolaevici Tolstoi

27

La Londra se deschisese o menajerie. Pentru vizitarea ei se cereau bani ori câini şi pisici, spre a hrăni sălbăticiunile aduse.

Cineva a vrut să vadă animalele; a prins pe stradă o căţeluşă şi a dus-o la menajerie. I s-a dat drumul înăuntru să viziteze menajeria, iar pe căţeluşă au luat-o şi au aruncat-o în cuşca unui leu, să o mănânce.

Căţeluşa şi-a adunat coada şi s-a ghemuit într-un colţ al cuştii. Leul s-a apropiat de ea şi a prins să o miroasă.
Căţeluşa s-a întins cu labele în sus şi a început să dea din codiţă. Leul a întors-o pe partea cealaltă. Căţeluşa a sărit şi s-a aşezat în faţa leului pe lăbuţele de dinapoi. Leul a privit-o, a scuturat din cap şi n-a atins-o.
Când stăpânul i-a aruncat în cuşcă porţia de carne, leul a rupt o bucată şi i-a dat căţeluşei.
Seara, când leul s-a culcat, căţeluşa s-a întins lângă dânsul, punându-şi capul pe laba lui.

De atunci căţeluşa a trăit cu leul, în aceeaşi cuşcă. El mânca ce i se aducea şi nu se atingea de căţeluşă, uneori se juca cu ea şi dormeau împreună.
Odată un domn a vizitat menajeria şi şi-a recunoscut căţeluşa. El l-a rugat pe proprietarul menajeriei să i-o dea. Stăpânul s-a învoit şi a chemat căţeluşa să o scoată din cuşcă. Dar leul şi-a zbârlit coada şi a răcnit.

Citește și:   Ariciul si iepurele, de Lev Nicolaevici Tolstoi

Aşa au trăit leul şi căţeluşa un an întreg în aceeaşi cuşcă. După un an însă, căţeluşa s-a îmbolnăvit şi a murit. În ziua aceea leul nu s-a atins de mâncare, mereu mirosea căţeluşa şi o pipăia cu labele.

Când a înţeles că a murit, a sărit în sus ca ars, s-a zbârlit, a început să-şi biciuiască coapsele cu coada, s-a năpustit în peretele cuştii şi a prins să roadă zăvoarele şi podeaua.

Toată ziua s-a frământat, s-a zbătut în cuşcă şi a urlat, apoi s-a întins lângă căţeluşa moartă şi părea că s-a liniştit. Dar când stăpânul menajeriei a vrut să scoată căţeluşa, leul n-a îngăduit nimănui să se apropie de ea.

Închipuindu-şi că leul îşi va uita durerea dacă va căpăta o altă căţeluşă, stăpânul i-a vârât în cuşcă una vie. Leul însă a sfâşiat-o imediat. După aceea a cuprins în braţe căţeluşa moartă şi a zăcut aşa cinci zile.
A şasea zi a murit şi leul.


Distribuie:

27 de comentarii

 1. vaai..e foarte frumoasa povestea
  desi este si foarte trista...
  imi pare rau pentru catelusa si leu

  mi-a placut foarte mult si imi vena sa plang cand citieam povestea

  Cu drag:

  Miza Adina-
  Lorena
  10 ani
  Arad

   (52)
   (14)
 2. dorunga denissa gabriela pe
  ce draguta este poveste dar este foarte trista si impare rau de catelusa si leul saracul leu a suferit mult dupa catelusa
   (30)
   (14)
 3. imi place povestea e foarte frumosasa dar trista .imi trebuie pt. scoala e faina .imi pare rau pentru catelusa si pentru leu
   (28)
   (14)
 4. dima pinzaru pe
  este o poveste faina dar si trista,dece eu am intrat aici deoarece am uitat la scoala cartea cu povestirea asta si am gasito aici.Multumesc!!!!!!!!!
   (17)
   (12)
 5. aceasta poveste mi-a marcat copilaria, (mi-a citit-o cineva cand aveam 6 ani). Tin minte ca am plans si mi se parea asa de nedrept si groaznic.
  Mai tarziu, cand mi-am amintit de poveste am cautat-o mult pana am gasit-o. E o mare dovada de dragoste totala, sincera cum numai animalele pot sa o dea. Noi, oamenii ar trebuii sa invatam de la ele multe. Am sa i-o citesc nepotelului meu.
   (22)
   (10)
 6. aceasta poveste mi-a marcat copilaria, (mi-a citit-o cineva cand aveam 6 ani). Tin minte ca am plans si mi se parea asa de nedrept si groaznic.
  Mai tarziu, cand mi-am amintit de poveste am cautat-o mult pana am gasit-o. E o mare dovada de dragoste totala, sincera cum numai animalele pot sa o dea. Noi, oamenii ar trebuii sa invatam de la ele multe. Am sa i-o citesc nepotelului meu.
   (18)
   (10)
 7. ESTE CEA MAI FRUMOASA POVESTE PE CARE AM CITIT-O SI NU ESTE PT PRIMA DATA.CHIAR DE LA INCEPUT MI-A PLACUT ACEASTA POVESTE.

  CU DRAG,
  DRAGOS HUDITA

   (18)
   (10)
 8. este CEA MAI FRUMOASA POVESTE citita. un leu ccare este considerat o fiara poate avae si o inima buna . Toma Stefan din Paitra neamt
   (26)
   (15)
 9. cei care spun ca nu este adevarata povestea chiar este pt ca doamna invatatoare m-a pus sa o citesc si scria asa : " leul si catelusa " si mai jos scria povestire adevarata deci cei care spun ca nu e adevarata se inseala amarnic cu drag elena gheorghe
   (41)
   (16)
 10. Potolinca Raluca Maria pe

  Ce mai trista poveste e trista rau eu sut zodia leu si imi venea sa plang.Sunt Potolinca Raluca Maria sin Piatra Neamt Am 10 ani clasa a 3- a.

   (10)
   (11)

Lasă un comentariu