Fructul cel mai valoros ( poveste populară bulgară )

2

A fost odată un tată care avea trei feciori. Într-o zi îi chemă la dânsul şi le spuse:
– Am să vă dau la fiecare câte o pungă cu galbeni. Mergeţi în lume şi căutaţi fructul cel mai valoros. Celui care dintre voi mi-l va aduce, am să-i dăruiesc jumătate din averea mea.

Feciorii luară pungile cu galbeni şi porniră fiecare în trei părţi ale lumii în căutarea fructului cel mai de preţ.
După trei ani se-ntoarseră cu toţii la tatăl lor.
– Ei, zise acesta, întorcându-se către feciorul cel mare, ce mi-ai adus?
Băiatul îi răspunse:
– Fructul cel mai valoros, tată, este acela care e cel mai dulce. Eu ţi-am cumpărat un ciorchine de strugure. Dintre toate fructele pământului nostru, acesta e cel mai dulce.
– Bine ai făcut, spuse tatăl, mi-ai adus un fruct tare bun. Dar tu ce mi-ai adus? Şi se întoarse către feciorul cel mijlociu.
– Tată, eu m-am gândit că fructul cel mai valoros este acela care se găseşte cel mai rar. De aceea m-am dus în ţările sudice şi ţi-am cumpărat fructe rare, ce nu cresc pe la noi. Uite: nuci de cocos, portocale, curmale, banane; din fiecare câte puţin, ca să ai de unde să-ţi alegi: poftim, ia ce-ţi place!
– Bine ai făcut, fiul meu, mi-ai adus fructe minunate. Am să aleg una din ele.
Apoi se întoarse către feciorul său cel mai mic:
– Dar tu, fiule, ce mi-ai adus? De ce te-ai întors cu mâinile goale?
– Este adevărat, tată, că m-am întors cu mâinile goale, însă banii pe care mi i-ai dat nu i-am risipit pe fructe scumpe, ci m-am înscris la o şcoală. Trei ani de zile am tot învăţat. Fructele pe care le-am cules nu se văd, pentru că ele se află în inima şi în mintea mea. Socot, tată, că acestea sunt fructe valoroase…

Citește și:   Liliacul înfumurat ( poveste daneză )

Auzind aceste cuvinte, tatăl se bucură şi zise:
– Tu mi-ai adus fructele cele mai scumpe, fiul meu! Tu meriţi răsplata făgăduită, pentru că nu există fruct mai valoros ca învăţătura.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?