Un prieten egoist

0

Într-o zi, o pisica s-a prins în plasa unui vânător. Un şoricel care locuia într-o gaură din apropiere a văzut pisica prinsă în laț şi a început să se joace în jurul ei.

În scurt timp, în apropiere a apărut o mangustă. Mangusta voia să îi vină de hac şoricelului şi să îl mănânce. Când s-a întors însă, a văzut cum o bufniţă stă în copac şi încearcă să o prindă.

Pentru a se salva, mangusta s-a apropiat de pisică. Şoricelului i-a picat fisa imediat: “Dacă vănătorul vine şi scoate pisica din laț, n-am să scap de mangustă, iar bufniţă e pregătită să se bucure de un adevărat festin.”

Atunci şoricelul s-a dus la pisica şi i-a spus:

“Pot să rod plasa în care eşti prinsă, dacă îmi promiţi că mă vei salva de mangustă şi de bufniţă.” Pisica a acceptat. Şoricelul a început să roadă plasa şi în cele din urmă a reuşit să elibereze pisica.

Pisica a rupt-o la fugă, la fel şi mangusta. Bufniţa a rămas dezamăgită că până şi şoricelul a reuşit să scape şi să se ascundă.

Citește și:   Zmeul care nu a mai putut să zboare

Câteva zile mai târziu, pisica se plimba moartă de foame.

A ajuns în dreptul găurii în care ştia că stă şoricelul şi i-a spus acestuia să iasă afară să se joace împreună. Şoricelul îi spune: “Am căutat prietenia şi te-am salvat pe tine că să îmi salvez şi eu viaţa. Acum poţi să pleci acasă.”

 Morala: Nu lega niciodată prietenii cu persoane egoiste.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?